ßßß
To nasze pierwsze próby jeżeli chodzi o wypiek wegańskich ciast. Do tej pory zaledwie parę wartych było uwagi. Ten przepis jest strzałem w dziesiątkę! Szybki, prosty czekoladowy spód gotowy w 35 minut i kokosowy krem. Amatorzy naszego kokosowego bounty na pewno się skuszą! Do tego świeże, słodkie czereśnie!***Vegan coconut- cherry cakeThese are our first attempts when it comes to baking vegan cakes. Until now, only a few of them were wotrh mentioning . But this recipe is brilliant ! Quick, easy chocolate cake ready in 35 minutes served along with coconut cream . Amateurs of our coconut bounty will be surely tempted ! For this fresh, sweet cherries !
czas przygotowania: 1 hCzego potrzebujesz?Ciasto:1 1/2 szkl pszennej mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej)1/3 szkl tłuszczu roślinnego (ja użyłam rozpuszczonej margaryny roślinnej)1 szkl cukru1 łyżka proszku do pieczenia3 łyżki ciemnego kakao2 1/2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 1/4 szkl ciepłej wody3/4 szkl wodyKrem:3/4 szkl kaszy jaglanej1 1/2 szkl wody200 g wiórków kokosowych1 łyżka margaryny roślinnejcukier do smakuDodatkowo:polewa czekoladowaczereśniedżem malinowyCo teraz?1. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.2. Zalej siemię ciepłą wodą i poczekaj chwilę, aż powstanie kleista zawiesina.3. Do suchych składników dodaj siemię lniane, tłuszcz i wodę. Wymieszaj wszystko łyżką.4. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 15/18 cm i piecz 30 minut w temp. 180 C5. Zalej kaszę wodą, dodaj 100 g wiórek i gotuj aż kasza będzie miękka - ok. 20 minut.6. Zmiksuj kaszę na gładką masę lub rozgnieć ją widelcem.7. Dodaj resztę wiórek, margarynę, cukier i wszystko wymieszaj.8. Przekrój przestudzone ciasto na dwie części. (Ciepłe się rozpadnie)9. Posmaruj spód dżemem malinowym i ułóż na nim połówki czereśni.10. Przełóż krem kokosowy do formy, w której piekłaś ciasto, uformuj z niego okrąg i ułóż go na warstwie czereśni.11. Na górze możesz umieścić jeszczą jedną warstwę czereśni.12. Przykryj wszystko drugim spodem i polej polewą czekoladową (ja użyłam gotowej)13. Ułóż czereśnie i gotowe!Ciasto jest najlepsze drugiego dnia po przygotowaniu.
***Vegan coconut- cherry cakepreparation time: 1 hourWhat do you need ?dough:1 1/ 2 cup whole wheat flour(or regular)3/4 cup of vegetable fat(I've used the dissolved plant margarine)1 glass of sugar1 tablespoon baking powder3 tablespoons dark cocoa2 1/2 teaspoon ground flaxseed + 1/4 of glass of hot water3/4 cup of watercream :3/4 cup millet1 1/ 2 cup water200 g desiccated coconut1 tablespoon plant margarinesugar to tasteIn addition :chocolate coatingcherriesraspberry jamWhat now?1 Mix in a bowl: the flour,sugar, cocoa and baking powder .2 Pour warm water over linseed wait for a while until it becomes blubby .3 Add to dry ingredients : flaxseed,fat and water. Mix everything with a spoon.4 Transfer to a baking pan lined with baking paper with a diameter of 15/18 cm and bake 30 minutes at 180 C.5 Pour millet with water,add 100 g coconut and cook until the millet is tender - about 20 minutes .6 Blend cooked millet until smooth or mash it with a fork.7 Add the rest of the coconut,margarine, sugar and mix everything .8 Cut the cooled down dough into two parts.(Warm will fall apart)9 Brush the bottom cake with raspberry jam and place the cherry halves on it .10 Put the coconut cream to the form in which you baked dough,shape into a circle and place it on a layer of cherries.11 At the top you can put another layer of cherries.12 Cover with the other bottom and pour over chocolate sauce(I've used the ready one)13 Place the cherries and you're done !The cake is best the second day after preparation.