Wykonanie

To nasze pierwsze próby jeżeli chodzi o wypiek wegańskich ciast. Do tej
pory zaledwie parę wartych było uwagi. Ten przepis jest strzałem w dziesiątkę! Szybki, prosty
czekoladowy spód gotowy w 35 minut i
kokosowy krem. Amatorzy naszego
kokosowego bounty na pewno się skuszą! Do tego świeże, słodkie
czereśnie!***Vegan coconut- cherry
cakeThese are our first attempts when it comes to baking vegan cakes. Until now, only a few of them
were wotrh mentioning . But this recipe is brilliant ! Quick, easy chocolate
cake ready in 35 minutes served along with coconut cream . Amateurs of our coconut bounty will be surely tempted ! For this fresh, sweet cherries !

czas przygotowania: 1 hCzego potrzebujesz?Ciasto:1 1/2 szkl
pszennej mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej)1/3 szkl
tłuszczu roślinnego (ja użyłam rozpuszczonej
margaryny roślinnej)1 szkl
cukru1 łyżka
proszku do pieczenia3 łyżki ciemnego
kakao2 1/2 łyżeczki mielonego
siemienia lnianego + 1/4 szkl ciepłej
wody3/4 szkl
wodyKrem:3/4 szkl
kaszy jaglanej1 1/2 szkl
wody200 g
wiórków kokosowych1 łyżka
margaryny roślinnej
cukier do smakuDodatkowo:
polewa czekoladowaczereśniedżem malinowyCo teraz?1. Wymieszaj w misce
mąkę,
cukier,
kakao i
proszek do pieczenia.2. Zalej siemię ciepłą
wodą i poczekaj chwilę, aż powstanie kleista zawiesina.3. Do suchych składników dodaj
siemię lniane, tłuszcz i
wodę. Wymieszaj wszystko łyżką.4. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 15/18 cm i piecz 30 minut w temp. 180 C5. Zalej
kaszę wodą, dodaj 100 g wiórek i gotuj aż
kasza będzie miękka - ok. 20 minut.6. Zmiksuj
kaszę na gładką masę lub rozgnieć ją widelcem.7. Dodaj resztę wiórek,
margarynę,
cukier i wszystko wymieszaj.8. Przekrój przestudzone ciasto na dwie części. (Ciepłe się rozpadnie)9. Posmaruj spód
dżemem malinowym i ułóż na nim połówki
czereśni.10. Przełóż krem
kokosowy do formy, w której piekłaś ciasto, uformuj z niego okrąg i ułóż go na warstwie
czereśni.11. Na górze możesz umieścić
jeszczą jedną warstwę
czereśni.12. Przykryj wszystko drugim
spodem i polej
polewą czekoladową (ja użyłam gotowej)13. Ułóż
czereśnie i gotowe!Ciasto jest najlepsze drugiego dnia po przygotowaniu.

***Vegan coconut- cherry
cakepreparation
time: 1 hourWhat do you need ?dough:1 1/ 2 cup whole wheat
flour(or regular)3/4 cup of vegetable fat(I've used the dissolved
plant margarine)1 glass of sugar1 tablespoon baking powder3 tablespoons dark cocoa2 1/2 teaspoon ground flaxseed + 1/4 of glass of hot water3/4 cup of watercream :3/4 cup millet1 1/ 2 cup water200 g desiccated coconut1 tablespoon
plant margarinesugar to tasteIn addition :chocolate coatingcherriesraspberry jamWhat now?1 Mix in a bowl: the
flour,sugar, cocoa and baking powder .2
Pour warm water over linseed wait for a while until it becomes blubby .3 Add to dry ingredients : flaxseed,fat and water. Mix everything with a spoon.4 Transfer to a baking pan lined with baking paper with a diameter of 15/18 cm and bake 30 minutes at 180 C.5
Pour millet with water,add 100 g coconut and cook until the millet is tender - about 20 minutes .6 Blend cooked millet until smooth or
mash it with a fork.7 Add the rest of the coconut,
margarine, sugar and mix everything .8 Cut the cooled down dough into two parts.(Warm will fall apart)9 Brush the bottom
cake with raspberry jam and place the cherry halves on it .10 Put the coconut cream to the form in which you baked dough,shape into a circle and place it on a layer of cherries.11 At the top you can put another layer of cherries.12 Cover with the other bottom and
pour over chocolate sauce(I've used the ready one)13 Place the cherries and you're done !The
cake is best the second day after preparation.