ßßß Cookit - przepis na Risotto z brokułem i suszonymi pomidorami

Risotto z brokułem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Risotto można przyrządzić na 101 sposobów. Najważniejsza w nim jest ta kremowa konsystencja, którą uzyskujemy dzięki śmietanie. Czy bez tego dodatku danie smakuje równie dobrze? Oczywiście! Wystarczy wykończyć je łyżką masła i świeżymi ziołami. My serwujemy je dziś z zielonym brokułem, pieczarkami i suszonymi pomidorami. Nutą bazy jest głęboki aromat białego, wytrawnego wina i dobrego bulionu. Czegóż chcieć więcej?
***
Risotto can be prepared in 101 different ways. It s most important feature is that creamy texture which is achieved by addition of the cream. Does the dish taste good without it ? Of course ! Just finish it with a spoon of butter and fresh herbs . We serve d it today with green broccoli,mushrooms and sun dried tomatoes . Base is a deep aroma of white dry wine and a good broth. What do you want more?
czas przygotowania: 40 minut
Czego potrzebujesz na 4 osoby
1 szkl białego ryżu ( najlepiej arborio ale zwykły też się sprawdzi)
500 ml bulionu warzywnego
1 mały brokuł, poporcjowany
7 pieczarek, obranych i pokrojonych w paski
gałązka świeżego tymianku
5 suszonych pomidorów, poszatkowanych
1 cebula, obrana i poszatkowana
oliwa z oliwek
1 łyżka masła roślinnego
sól, pieprz
1/4 szkl białego, wytrawnego wina
Co teraz?
1. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj cebulę i usmaż ją na złoto.
2. Dodaj ryż, smaż ok. 2-3 minut, mieszając.
3. Dodaj pieczarki, brokuły i podlej winem. Poczekaj aż wyparuje.
4. Następnie podlej całość szklanką bulionu i gotuj na wolnym ogniu, czekając aż cały płyn się wchłonie . Wlej resztę bulionu. Gotuj,aż ryż będzie miękki.
5. Dodaj suszone pomidory, świeży tymianek i łyżkę masła. Dosól i dopieprz do smaku.
Risotto with broccoli and sun-dried tomatoes
preparation time: 40 minutes
What do you need for 4 people
1 glass of white rice(preferably arborio)
500 ml vegetable stock
1 small broccoli,cut in pieces
7 mushrooms,peeled and cut into strips
sprig of fresh thyme
5 sun-dried tomatoes,chopped
1 onion,peeled and cut into small pieces
olive oil
1 tablespoon vegetable butter
salt and pepper
1/4 glass of white,dry wine
What now?
1 Heat the oil in a deep pan. Add the onion and fry it gold .
2 Add rice and cook about 2-3 minutes, stirring .
3 Add mushrooms,broccoli and sous with the wine. Wait until it evaporates .
4 Pour of a glass of broth and simmer, waiting until all the liquid is absorbed . Pour the rest of the broth. Cook until the rice is tender .
5 Add sun-dried tomatoes,fresh thyme and a tablespoon of butter . Salt and pepper to taste. Serve.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/06/risotto-z-brokuem-i-suszonymi-pomidorami.html