Wykonanie

Risotto można przyrządzić na 101 sposobów. Najważniejsza w nim jest ta kremowa konsystencja, którą uzyskujemy dzięki
śmietanie. Czy bez tego dodatku danie smakuje równie dobrze? Oczywiście! Wystarczy wykończyć je łyżką
masła i świeżymi
ziołami. My serwujemy je dziś z zielonym
brokułem,
pieczarkami i
suszonymi pomidorami. Nutą bazy jest głęboki aromat białego,
wytrawnego wina i dobrego
bulionu. Czegóż chcieć więcej?***Risotto can be prepared in 101 different ways. It s
most important feature is that creamy texture which is achieved by addition of the cream. Does the dish taste good without it ? Of course ! Just finish it with a spoon of butter and fresh herbs . We
serve d it
today with green broccoli,mushrooms and sun dried tomatoes . Base is a deep aroma of white dry
wine and a good broth. What do you want more?

czas przygotowania: 40 minutCzego potrzebujesz na 4 osoby1 szkl
białego ryżu ( najlepiej arborio ale zwykły też się sprawdzi)500 ml
bulionu warzywnego1 mały
brokuł, poporcjowany7
pieczarek, obranych i pokrojonych w paskigałązka świeżego
tymianku5
suszonych pomidorów, poszatkowanych1
cebula, obrana i poszatkowana
oliwa z oliwek1 łyżka
masła roślinnegosól,
pieprz1/4 szkl białego,
wytrawnego winaCo teraz?1. Rozgrzej
oliwę na głębokiej patelni. Dodaj
cebulę i usmaż ją na złoto.2. Dodaj
ryż, smaż ok. 2-3 minut, mieszając.3. Dodaj
pieczarki,
brokuły i podlej
winem. Poczekaj aż wyparuje.4. Następnie podlej całość szklanką
bulionu i gotuj na wolnym ogniu, czekając aż cały płyn się wchłonie . Wlej resztę
bulionu. Gotuj,aż
ryż będzie miękki.5. Dodaj
suszone pomidory, świeży
tymianek i łyżkę
masła. Dosól i dopieprz do smaku.

Risotto with broccoli and sun-dried tomatoespreparation
time: 40 minutesWhat do you need for 4 people1 glass of white rice(preferably arborio)500 ml vegetable stock1 small broccoli,cut in pieces7 mushrooms,peeled and cut into stripssprig of fresh thyme5 sun-dried tomatoes,chopped1 onion,peeled and cut into small pieces
olive oil1 tablespoon vegetable buttersalt and pepper1/4 glass of white,dry
wineWhat now?1 Heat the oil in a deep pan. Add the onion and fry it gold .2 Add rice and cook about 2-3 minutes, stirring .3 Add mushrooms,broccoli and sous with the
wine. Wait until it evaporates .4
Pour of a glass of broth and simmer, waiting until all the liquid is absorbed .
Pour the rest of the broth. Cook until the rice is tender .5 Add sun-dried tomatoes,fresh thyme and a tablespoon of butter . Salt and pepper to taste.
Serve.