ßßß Cookit - przepis na Krem szparagowo-szpinakowy

Krem szparagowo-szpinakowy

nazwa

Wykonanie

Proponujemy dziś bardzo zielony, zdrowy i smaczny krem ze szparagów i szpinaku. Prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Musicie spróbować!
**********
Asparagus - spinach cream
We offer today very green,healthy and delicious cream of asparagus and spinach. Easy to prepare and very aromatic. You have to try it!
czas przygotowania: 35 minut
Czego potrzebujesz na 2 porcje?
6 grubych szparagów
2 garście świeżego szpinaku
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku zmiażdżone
750 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz
Co teraz?
1. Odkrój główki szparagów i podsmaż je na oliwie, aż będą lekko złote. Odłóż na bok.
2. Odkrój końcówki łodyg szparagów.
3. Rozgrzej oliwię, dodaj cebulę i pokrojone w małe kawałki łodygi szparagów. Smaż ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
4. Dodaj szpinak, wlej bulion i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut.
5. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw do smaku.
6. Podawaj ze smażonymi główkami szparagów i dobrym pieczywem.
Asparagus - spinach cream
preparation time: 35 minutes
What do you need for 2 servings ?
6 thick asparagus
2 handfuls of fresh spinach
1 onion, diced
2 cloves garlic,crushed
750 ml vegetable stock
olive oil for frying
salt and pepper
What now?
1 Cut off asparagus heads and sauté them in olive oil until they are lightly golden . Set aside .
2 Cut off ends of asparagus stalks .
cut into small pieces . Fry about 5 minutes stirring from time to time. Then add the garlic and cook 1 more minute .
4 Add spinach, pour broth and cook over medium heat for about 25 minutes .
5 Mix everything until smooth . Season to taste.
6 Serve with fried asparagus heads and a good bread.
przepis stąd / recipe from here
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/05/krem-szparagowo-szpinakowy.html