ßßß Cookit - przepis na Fasolowy falafel i domowa pita

Fasolowy falafel i domowa pita

nazwa

Wykonanie

Dziś będzie hedonistycznie i pracochłonnie jak to na tydzień uczelnianych egzaminów przystało. Czyli domowa pita, lepsza niż z arabskiego kebabu, a do tego własnoręcznie wygniecionia. A to wszystko bez udziału piekarnika! Oryginalny przepis zakłada wyrabianie ciasta robotem jednak my - z braku takiego - radziliśmy sobie rękami i wyszło całkiem nieźle, choć nie tak puszyście. W smaku - rewelacja! Do tego przygotowaliśmy małe kotleciki z fasoli i świeżych warzyw, obtaczane w bułce tartej i pieczone/smażone na złoto. Istne, niedzielne rozpasanie - jednym słowem.
*******************************************************************************
Today we are cooking hedonist and laborious dish as the academic exams week is just going to start(so the last thing we wanna do is studying). So we served home-made tasty pita. And all without the oven ! The original recipe demands kneading the dough in a mixer but we - as we don't have one - kneaded it with our hands and it worked out pretty well, though not as fluffy. The taste was just perfest ! For this we have small chops made of beans and fresh vegetables,coated in bread crumbs and baked / fried gold.
pita+falafel
Przepis na domową pitę/ The recipe for home-made pita
Co potrzeba na ok 15 mini falafeli.
3/4 szkl białej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej
1 mały ziemniak, starty
1 marchewka, starta
1/2 pęczka pietruszki, poszatkowany
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cebula, poszatkowana i podsmażona na oliwie
1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)
1 łyżeczka wegetariańskiego bulionu w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kozieradki (opcjonalnie)
3 łyżki bułki tartej + do obtaczania - ja sama wysuszyłam grahamkę, a potem ją starłam
sól
oliwa
Co teraz?
1. Zmiksuj wszystkie składniki na wpół gładką masę.
2. Formuj małe kuleczki i obtaczaj je w bułce tartej. Gotowy falafel układaj w formie do pieczenia.
3. Skrop lekko oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 C na ok. 25-30 min. Od czasu do czasu przewracaj na drugą stronę.
English: Home-made pita with beans falafel
What do you need for about 15 mini falafels .
3/4 cup white beans, soaked overnight and cooked
1 small potato, grated
1 carrot, grated
1/2 bunch parsley,chopped
3 cloves of garlic, crushed
1 onion,shredded and fried in olive oil
1 tablespoon Worcestershire sauce(optional)
1 teaspoon vegetarian broth powder
1 teaspoon sweet paprika
1 tsp fenugreek(optional)
3 tablespoons bread crumbs + for reeling - I dried whole-wheat roll and then wiped it
salt
olive oil
Now what?
1. Mix all the ingredients until semi- smooth.
2. Form small balls and coat them in breadcrumbs . Place ready falafel on the baking form .
3. Sprinkle lightly with olive oil and put in the oven preheated to 200 C for about 25-30 minutes. From time to time,turn over to the other side .
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/01/fasolowy-falafel-i-domowa-pita.html