Wykonanie
Dziś będzie hedonistycznie i pracochłonnie jak to na tydzień uczelnianych egzaminów przystało. Czyli domowa
pita, lepsza niż z arabskiego kebabu, a do tego własnoręcznie wygniecionia. A to wszystko bez udziału piekarnika! Oryginalny przepis zakłada wyrabianie ciasta robotem jednak my - z braku takiego - radziliśmy sobie rękami i wyszło całkiem nieźle, choć nie tak puszyście. W smaku - rewelacja! Do tego przygotowaliśmy małe kotleciki z
fasoli i świeżych warzyw, obtaczane w
bułce tartej i pieczone/smażone na złoto. Istne, niedzielne rozpasanie - jednym słowem.*******************************************************************************
Today we are cooking hedonist and laborious dish as the academic exams week is just going to start(so the last thing we wanna do is studying). So we served
home-made tasty
pita. And all without the oven ! The original recipe demands kneading the dough in a mixer but we - as we don't have one - kneaded it with our hands and it worked out pretty well, though not as fluffy. The taste was just perfest ! For this we have small
chops made of beans and fresh vegetables,coated in bread crumbs and baked / fried gold.pita+falafelPrzepis na domową pitę/ The recipe for
home-made
pitaCo potrzeba na ok 15 mini falafeli.3/4 szkl
białej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej1 mały
ziemniak, starty1
marchewka, starta1/2 pęczka
pietruszki, poszatkowany3 ząbki
czosnku, zmiażdżone1
cebula, poszatkowana i podsmażona na
oliwie1 łyżka
sosu worcestershire (opcjonalnie)1 łyżeczka wegetariańskiego
bulionu w proszku1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
kozieradki (opcjonalnie)3 łyżki
bułki tartej + do obtaczania - ja sama wysuszyłam
grahamkę, a
potem ją starłam
sóloliwaCo teraz?1. Zmiksuj wszystkie składniki na wpół gładką masę.2. Formuj małe kuleczki i obtaczaj je w
bułce tartej. Gotowy falafel układaj w formie do pieczenia.3.
Skrop lekko
oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 C na ok. 25-30 min. Od czasu do czasu przewracaj na drugą stronę.English:
Home-made
pita with beans falafelWhat do you need for about 15 mini falafels .3/4 cup white beans, soaked overnight and cooked1 small potato, grated1 carrot, grated1/2 bunch parsley,chopped3 cloves of garlic, crushed1 onion,shredded and fried in
olive oil1 tablespoon Worcestershire sauce(optional)1 teaspoon vegetarian broth powder1 teaspoon sweet
paprika1 tsp fenugreek(optional)3 tablespoons bread crumbs + for reeling - I dried whole-wheat roll and then wiped itsalt
olive oilNow what?1. Mix all the ingredients until semi- smooth.2. Form small balls and coat them in breadcrumbs . Place ready falafel on the baking form .3. Sprinkle lightly with
olive oil and put in the oven preheated to 200 C for about 25-30 minutes. From
time to
time,turn over to the other
side .