Wykonanie

To
gruszkowe ciasto wymaga bardzo niewiele pracy, jest bowiem z rodzaju tych wrzuć, wymieszaj i upiecz . Żadnego rozdzielania składników jak w przypadku
biszkoptu, żadnego odstawiania do lodówki. Przygotowanie zajmuje 15 min, ot, można spokojnie zrobić je
między jedną czynnością a drugą.Największą zaletą jest jego pyszna, kleista konsystencja. Każdy kawałek rozpływa się w ustach. Najlepiej podawać je jeszcze ciepłe, wtedy efekt lepkości jest wzmożony i smakuje naprawdę świetnie.Składniki:- 3
kubki mąki (u mnie tortowa)- 1 łyżeczka
sody- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżka mielonego
cynamonu- kubek
orzechów włoskich (opcjonalnie)- 3/4 szkl.
oleju- 3
jajka- 2 szkl.
cukru- 2- 4
gruszki (w zależności od wielkości, po starciu powinniśmy
mieć 2
kubki startych
owoców)- 3 łyzki
jogurtu greckiego- 1/2 łyżeczki
kardamonuWszystkie składniki oprócz
gruszek wsyp do miski, zmiksuj, jeśli ciasto jest zbyt twarde dodaj
mleka.
Gruszki zetrzyj zaraz przed dodaniem, wtedy nie zbrązowieją. Połącz składniki mieszając wszystko łyżką. Ja piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm.Piecz 60, 70 min w temp. 170 C. Ciasto musi być brązowe z wierzchu i dobrze upieczone w środku. Łatwo to sprawdzić wkładając w ciasto wykałaczkę. Jeżeli na patyczku osadza się ciasto to znaczy, że jest jeszcze niegotowe.Posypujemy
cukrem pudrem.


P.S. Do dekoracji użyłam dwóch, pokrojonych w cienkie plasterki
gruszek, które ułożyłam na cieście 20 min przed końcem pieczenia.