ßßß Cookit - przepis na Malinowy śmietanowiec idealny

Malinowy śmietanowiec idealny

nazwa

Wykonanie

Oto prezentuje wam malinowy śmietanowiec idealny. Jest wynikiem moich udanych i nieudanych prób na opracowanie przepisu, w którym bita śmietana jest sztywna i się nie rozpuszcza. I wreszcie udało się, oto jest: delikatne biszkoptowe ciasto przesiąknięte aromatem leśnych owoców, rozpływające się w jedwabistej bitej śmietanie.
Składniki:
biszkopt:
6 jaj
1,5 szkl mąki tortowej
1,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
ok. 10 łyżek wody
2 łyżeczki kakao
bita śmietana:
500 ml śmietany 30% (używałam łaciatej)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
maliny:
400 g mrożonych malin
110 g cukru
1/2 opakowania dżemfixu
dekoracja:
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
powyższy przecier z malin
dodatkowo:
dżem z owoców leśnych
Biszkopt:
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dodatkowo mąkę podgrzewamy (możemy położyć ją na kaloryferze na ok. 20 min przed użyciem). Białka oddzielamy od żółtek, do żółtek dodajemy cukier,sok z cytryny i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy na przemian przesianą, ciepłą mąkę i wodę, na końcu proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. W osobnej misce do białej dodajemy szczyptę soli i również miksujemy na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Następnie białka przekładamy do masy z żółtakami i całość mieszamy drewnianą łyżką zawsze w jedną stronę. Nie zmieniać kierunku mieszania!
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy pół ciasta i pieczemy do suchego patyczka w temp. ok. 160-170 C (ok.20-30 min). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ( w tą stronę, co poprzednio) Pierwszy biszkopt odkładamy do ostygnięcia, tymczasem pieczemy część kakaową.
Bita śmietana:
dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na najwyższych obrotach, po chwili dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. W 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Mieszamy, żeby wszystko dobrze nam się rozpuściło i żeby schłodzić całość. UWAGA! Żelatyna to podstępne bydle i w mgnieniu oka może się ściąć. Należy doprowadzić ją do letniości, a następnie wmiksować w bitą śmietanę.
maliny:
do rozmrożonych malin dodajemy dżemfixu i doprowadzamy owoce do wrzenia, następnie dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 min. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Gotowe maliny przelewamy do słoika i odstawiamy do ostygnięcia.
CIASTO:
każdy biszkopt musicie przekroić na dwie części. Na spód dajemy dolną część białego i górną ciemnego (a dlaczego? a dlatego, że inaczej bita śmietana może wsiąknąć w miękki biszkopty miąższ, ciasta należy więc układać tak, by kontakt ze śmietaną miały ich zewnętrzne, posiadające zwartą skórkę części), smarujemy dżemem z owoców leśnych i przekładamy warstwą sztywnej śmietany, następnie układamy dolną część ciemnego i górną białego, smarujemy malinami i znów układamy śmietanę. Na koniec dekorujemy wedle uznania. Ja posługiwałam się sztywną torebką plastikową - wy też możecie.
Ciasto odstawiamy do schłodzenia, najlepsze jest na drugi dzień.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/04/malinowy-smietanowiec-idealny.html