Wykonanie
Naleśnikuję ! Na comfort food mam ochotę, ale nie dziwię się przy takiej pogodzie. Smażę wegańskie naleśniki z
mąki kasztanowej, niezwykle delikatne. Podaje w równie jesiennych smakach - z
jogurtowym nadzieniem
dyniowo -
pomarańczowym doprawionym pumpkin spice,
wanilią oraz dosłodzonym
syropem daktylowym . W środku chrupiące kawałki ziaren kakaowca . Poza tym, dodaję
orzechy włoskie, które głównie kojarzą mi się z jesienią i zimą. Całość oprószam naturalnym
kakao . Przyznam, że smakowały wyjątkowo :)



wegańskie
kasztanowe naleśniki z
dyniowo-
pomarańczowym jogurtem sojowym, ziarnem kakaowca oraz
orzechami włoskimivegan chesnut crepes with pumpkin-orange soy yoghurt, cocoa nibs and walnuts

Składniki:(wychodzą 3 naleśniki - jednego zjadłam 'na sucho' :D)- 1/2 szklanki
mąki (kasztanowa i owsiana 2:1)- 1/2 szklanki
mleka roślinnego +
woda- łyżeczka mielonego
siemienia lnianegoSkładniki bardzo dokładnie wymieszać (dolać
wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji - niezbyt gęsta, bardziej lejąca się) i na chwilę odstawić. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!nadzienie : 2-3 łyżki
jogurtu sojowego, 2 łyżki puree
dyniowego, sok z 1/2
pomarańczy, pumpkin spice, łyżka
syropu daktylowego, mielona
wanilia - składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać i najlepiej wstawić na noc do lodówki.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Jak nie naleśniki to placuszki Wam polecam! Wczoraj smażyłam w zimowych aromatach - wraz z
przyprawą korzenną . Do tego dodałam
dynię i
jogurt sojowy . Tym sposobem powstały....


wegańskie
jogurtowo-
dyniowe placuszki z
przyprawą korzenną podane z tahinivegan yoghurt-pumpkin pancakes with gingerbread spice and tahini

Składniki:- 1/2 szkl.
mąki (gryczana i kukurydziana)- 2-3 łyżki
jogurtu sojowego- łyżka puree
dyniowego- łyżeczka
syropu daktylowego- szczypta proszku i
sody oczyszczonej-
mleko sojowe (do rozrzedzenia konsystencji)- pumpkin spice i
przyprawa korzenna- łyżeczka mielonego
siemienia lnianegoWymieszać bardzo dokładnie i smażyć na
oleju kokosowym (lub innym), na rozgrzanej patelni. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Dziś najmroźniej. Już wczoraj nie czułam stóp. Wniosek - ciepło się ubrać!? Nieee - bardzoooo ciepło! Zmarzluchem jestem. Jednak cieszy mnie nadchodząca zimna i lubię taką jesień... :)Miłego dnia!