Wykonanie
Pomarańczowe placki, więc z ...dyni? Nie. Z marchwią? Też nie! A może z
batatem ? Tak! Nie pierwszy raz robię placki z udziałem tego
ziemniaka, ale też nie tak często trafia on w moje ręce, a teraz wolę się zajadać
dynią. Zostało mi puree z wczorajszego obiadu, więc wykombinowałam dzisiejsze placuszki na śniadanie.
Słodyczy dodaje nie tylko
ziemniak, ale także
mąka kasztanowa oraz kawałki świeżych
daktyli, które w nich schowałam (teraz często będą w moich śniadaniach). Nie brakuje nutki
cynamonu . Dodaję też ostatnie, świeże, polskie
borówki . Obsypuje kawałkami
gorzkiej czekolady, aromatyczną suszoną skórką
pomarańczy oraz polewam tahini . Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach! :)
wegańskie
kasztanowo-owsiane placuszki z
batatem, świeżymi
daktylami oraz
cynamonem podane z skórką
pomarańczy,
gorzką czekoladą 99%, tahini oraz
borówką amerykańskąvegan chesnut-oat pancakes with sweet potato, fresh dates and cinnamon served with orange peel, dark chocolate 99%, tahini and blueberries
Składniki:- 1/2 szklanka
mąki ( kasztanowa* i owsiana 1:1)- puree z 1/2
batata- szczypta
proszku do pieczenia oraz
sody oczyszczonej-
mleko migdałowe (lub inne)-
cynamon- świeże
daktyle (lub suszone)- opcjonalnie:
siemię lniane + 2-3 łyżki
wodyWymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie pokroić w kosteczkę
daktyle i wymieszać z
mąkami. Dodać puree, siemię oraz
mleko do uzyskania gęstej konsystencji. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*można zastąpić inną
mąką lub po prostu dodać więcej owsianej. Kasztanowa nie jest konieczna, choć nadaje tą przyjemną
słodycz i posmak jesieni ;)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Naleśnikowa sobota była, prawda? M iałam ochotę na słodką wersję, także było dużo
owoców, a
słodycz w 100% naturalna. Taki mały misz-masz jeśli chodzi o dodatki, bo trudno mi było wczoraj zdecydować co wybrać, jak połączyć smaki. Jednak wyszło bardzo smacznie :)
gryczane naleśniki (wegańskie z
siemieniem lnianym) nadziane puree z
batata oraz
banana z
cynamonem i
słonecznikiem podane z
malinami,
borówkami oraz
pestkami dynibuckwheat crepes (vegan with flax seeds) stuffed with sweet potato and
banana puree with cinnamon and sunflower seeds served with raspberries, blueberries and pumpkin seeds~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Wczoraj odwiedziła mnie mała towarzyszka, który skutecznie 'pomagała' mi w czytaniu lektury i nauce. Wyszło tak, że piekłam ciacho z
jabłkami, czytałam Kota w butach, "grałyśmy" na gitarze... :)Przyjemnej niedzieli!