Wykonanie
Na zielono dziś poranek, tak wiosennie, a nawet i letnio. Puszyste, lekko wilgotne ciacho
bananowe ze
szpinakiem . Co ciekawe - bez
jajka, także to wersja przyjazna dla wegan. Owsiane - z
płatków i
mąki. Bez zbędnej
słodyczy, a jedynie z dodatkiem
daktyli oraz chrupiących
orzechów brazylijskich . Na wierzchu zaś ziarna kakaowca . Dla przełamania kontrastu - smaku oraz koloru - różowa
ricotta z dodatkiem musu z świeżych
truskawek . Coś czuję, że ciasta z dodatkiem
szpinaku będą się pojawiać częściej - smakowało świetnie, niczym ulubione smoothie!
bananowe owsiane ciasto
szpinakowe z
daktylami,
orzechami brazylijskimi oraz ziarnami kakaowca podane z
truskawkową ricottąbanana oat spinach
cake with dates, brazil nuts and cocoa beans served with strawberry
ricottaSkładniki:
- 4 łyżki
mąki owsianej- 2 łyżki
płatków owsianych- duży dojrzały
banan- garść
świeżego szpinaku- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej-
daktyle suszone ok. 4-
orzechy brazylijskie- łyżeczka ziaren kakaowca
Płatki owsiane,
mąkę, proszek,
sodę - wymieszać ze sobą. Następnie dodać
banana zmiksowanego uprzednio ze
szpinakiem oraz posiekane
daktyle i
orzechy brazylijskie. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynka/kokilki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać ziarnami kakaowca. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Miło tak w środku tygodnia zjeść
ciastko na śniadanie - świeże, cieplutkie, prosto z piekarnika. Do tego te
truskawki, których koszyk codziennie przywozi mama. Niby nic, a tak bardzo cieszy. Warto czerpać radość nawet z tych, pozornie, najmniej znaczących rzeczy :)