Wykonanie
Ostatnio chętnie korzystam z nowych pomysłów na śniadania i poznaje nieznane mi dotąd smaki. Dziś też próbuję - może nie zupełnie, ale w pewnej części coś nowego dla mnie. Przepis znalazłam na zagranicznej stronie i przeglądając różne zestawienia od razu nabrałam ochoty by spróbować to śniadanie. To inny pomysł na słynne
Musli Dr Birchera . Odpowiednie dla wegetarian i wegan, jak i bezglutenowe. Na surowo z
kaszą gryczaną bardzo się polubiłam, także tym bardziej mi smakowało. Dziś też po raz pierwszy w śniadaniu znalazło się
mango ...nie za bardzo za nim przepadam, a jakoś wyjątkowo smaczne było w tym daniu.
Masło z
migdałów oczywiście tak dobre, że mogłabym łyżeczką wyjadać prosto ze słoiczka :) Poza tym w szafce leżały nasiona chia, otrzymane kiedyś z okazji współpracy, więc pomyślałam, że dobrze by było je wykorzystać.


waniliowe gryczane Bircher z nasionami chia,
bananem,
mango oraz
masłem migdałowym
Składniki:inspiracja- 1/3 szklanki
kaszy gryczanej niepalonej- łyżka nasion chia- 1/2 szklanki
mleka sojowego- łyżka
syropu z agawy- ziarnka z 1/2
laski wanilii- duży dojrzały
banan*-
mango (lub inny
owoc)-
orzechy lub
masło orzechowe czy też tahini
Kaszę gryczaną zalać na noc
wodą.Nasiona chia wymieszać dokładnie z
mlekiem,
syropem oraz
wanilią i odstawić na noc do lodówki.Rano odsączyć
kaszę i lekko zmiksować tzn. nie do końca na mus. Następnie połączyć z chia, dodać połowę rozgniecionego
banana. Resztę ułożyć na wierzchu, dodać inne
owoce,
orzechy itp. Smacznego!*zamiast
banana można użyć starte
jabłko~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Jak widać, trochę zmian na blogu wprowadziłam. Tak dla odświeżenia, mając trochę wolnego czasu, postanowiłam co nieco zmienić ;)Miłej środy!