ßßß Cookit - przepis na 683. surowe, gryczane Bircher.

683. surowe, gryczane Bircher.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio chętnie korzystam z nowych pomysłów na śniadania i poznaje nieznane mi dotąd smaki. Dziś też próbuję - może nie zupełnie, ale w pewnej części coś nowego dla mnie. Przepis znalazłam na zagranicznej stronie i przeglądając różne zestawienia od razu nabrałam ochoty by spróbować to śniadanie. To inny pomysł na słynne Musli Dr Birchera . Odpowiednie dla wegetarian i wegan, jak i bezglutenowe. Na surowo z kaszą gryczaną bardzo się polubiłam, także tym bardziej mi smakowało. Dziś też po raz pierwszy w śniadaniu znalazło się mango ...nie za bardzo za nim przepadam, a jakoś wyjątkowo smaczne było w tym daniu. Masło z migdałów oczywiście tak dobre, że mogłabym łyżeczką wyjadać prosto ze słoiczka :) Poza tym w szafce leżały nasiona chia, otrzymane kiedyś z okazji współpracy, więc pomyślałam, że dobrze by było je wykorzystać.
waniliowe gryczane Bircher z nasionami chia, bananem, mango oraz masłem migdałowym
Składniki:
inspiracja
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- łyżka nasion chia
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- łyżka syropu z agawy
- ziarnka z 1/2 laski wanilii
- duży dojrzały banan*
- mango (lub inny owoc)
- orzechy lub masło orzechowe czy też tahini
Kaszę gryczaną zalać na noc wodą.
Nasiona chia wymieszać dokładnie z mlekiem, syropem oraz wanilią i odstawić na noc do lodówki.
Rano odsączyć kaszę i lekko zmiksować tzn. nie do końca na mus. Następnie połączyć z chia, dodać połowę rozgniecionego banana. Resztę ułożyć na wierzchu, dodać inne owoce, orzechy itp. Smacznego!
*zamiast banana można użyć starte jabłko
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jak widać, trochę zmian na blogu wprowadziłam. Tak dla odświeżenia, mając trochę wolnego czasu, postanowiłam co nieco zmienić ;)
Miłej środy!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/05/683-surowe-gryczane-bircher.html