Wykonanie
Nie jest to może tradycyjny
dżem agrestowy, ale uwierzcie, jest przepyszny!
Słodycz wanilii bardzo dobrze uzupełnia kwaśność
agrestu. Warto spróbować tego połączenia. Zrobiłam tylko jeden mały słoiczek, ale chyba
będę musiała zrobić większą partię, gdyż znika w mgnieniu oka!Podaję składniki tylko na jeden mały słoiczek, ale ważne są proporcje, więc po prostu je zwiększcie odpowiednio do ilości
owoców.
300g
agrestu1/4 szklanki
wody1/2 szklanki
cukru brązowego1 łyżeczka
masła1/2
laski waniliiNajpierw przygotowujemy słoik. Myjemy z płynem i suszymy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok 30 minut (w tym czasie akurat zrobimy
dżem). Taki słoik powinien być sterylny. Wkładamy również talerzyk do zamrażalnika.
Agrest oczyszczamy z szypułek i kroimy na połówki. Zalewamy
wodą i gotujemy ok 10 minut. Wtedy
owoce staną się bardzo miękkie i się rozpadną. Zmniejszamy ogień i dodajemy
cukier. Ważne jest żeby dokładnie go rozpuścić z
owocami zanim zacznie się gotować. Gdy
cukier się rozpuści, gotujemy na szybkim ogniu przez kolejne 10 minut.
Agrest jest bogaty w pektyny więc tyle czasu powinno wystarczyć, ale w razie czego dobrze jest zrobić test talerzyka. Jeśli na zimny talerzyk położymy odrobinę
dżemu i po 10 sekundach on stężeje, to oznacza że jest gotowy. Jeśli nie, trzeba go jeszcze chwilkę pogotować. Na koniec dodajemy
masło i ziarenka oraz
laskę wanilii. Wszystko mieszamy i przekładamy do słoiczka.Mam nadzieję, że spróbujecie takiego połączenia
agrestu z
wanilią. Na pewno Wam zasmakuje!Smacznego!