Wykonanie
W domu pachnie dziś latem :) Mamy
agrest :) A ja myślami wracam do czasów, kiedy to u Babci,
jadłam go prosto z krzaka, czasem o zgrozo niedojrzaly :) :) :)Składniki:500 g
agrestu250 g
cukru brązowegoopcjonalnie pektynaPrzygotowanie:
Agrest myjemy dwukrotnie: raz płuczemy go w naczyniu z
wodą, drugi raz bezpośrednio pod strumieniem bieżącej
wody.Następnie oczyszczamy go z ogonków.I jeszcze raz płuczemy na durszlaku pod strumieniem bieżącej
wody.Pozostawiamy go chwilę do osuszenia i kroimy na połówki, jesli jest duży.Słoiki myjemy i wyparzamy we wrzątku, lub w piekarniku nagrzanym do 100°C. Ja osobiście preferuje ten drugi sposób. Do takiej ilości
agrestu potrzebujemy 3 słoiczki o pojemności 150 mililitrów.
Agrest przekładamy do garnka z grubszym dnem, dodajemy
cukier i smażymy na wolnym ogniu. Co jakiś czas delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Jesli chcemy uzyskac gesta
konfiture smażymy dluzej, do wyparowania soku. Sok można tez po prostu odlać i rownież zawekowac w butelce.Kiedy konsystencja
konfitury nam odpowiada przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i na kilka chwil przekręcamy słoiki do góry dnem.
Potem odwracamy.Dla wielbicieli galaretkowatych
przetworów, polecam dodać do
konfiitury pektynę jest to naturalny zagęstnik do
dżemów, bez konserwantów. Wówczas przygotowujecie
konfiturę według wskazówek na opakowaniu.Smacznego :) :)