Wykonanie
Home / Przekąski i przystawki / przystawki / tortilla / tortilla przepis / tortilla przepisy / tortilla z
kurczakiem / tortilla z nadzieniem / tortilla z
serem / tortilla z
szynką i
serem / tortilla z warzywami / Tortilla z warzywami - kąski imprezoweTortilla z warzywami - kąski imprezowe

Placki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z
sosem pomidorowym i
mięsem mielonym, a także jako "wrap" z
kurczakiem i warzywami.Dzisiaj chciałam Wam zaproponować je jako mini "kanapeczki" czyli tortilla z nadzieniem . Każdy z nas może zrobić nadzienie do tortilli takie jakie sam najbardziej lubi, dopasowane indywidualnie do naszych aktualnych zachcianek. Mogą to być farsze warzywne,
mięsne, niejedna osoba z chęcią by zjadła je w wersji na słodko.Tortilla z warzywami znakomicie sprawdza się na wszelkich imprezach. Znikają w naprawdę szybkim tempie. Lepiej zróbcie ich od razu więcej;-)Składniki:Opakowanie placków tortilla, ponad to:Farsz 1:
serek typu Almette (np. naturalny), 1/2
papryki czerwonej, 2 plasteki ulubinej
szynki,
ser żółty,
oregano.Farsz 2:
serek marscapone, kilka plastrów
łososia,
koperek, kilka kropel
soku z cytryny.Farsz 3: 2 łyżki
majonezu wymieszane ze
startym serem żółtym, 2 plasterki
szynki,
cebula,
pomidor, kilka posiekanych
oliwek,
oregano.

Przygotowanie:Tortillę smarujemy
serkiem.Warzywa myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na placki.
Szynkę kroimy w drobne paseczki. Posypujemy nią tortillę oraz
serem żółtym startym na tarce.Doprawiamy
oregano,
solą czy
pieprzem.Tak przygotowany placek zwijamy w rulon, dociskamy. Następnie kroimy w 3 centymetrowe kanapeczki.Pozostałe tortille przygotowujemy analogicznie;-)About Antolka Jakuszkowa