ßßß
Placki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także jako "wrap" z kurczakiem i warzywami.Dzisiaj chciałam Wam zaproponować je jako mini "kanapeczki" czyli tortilla z nadzieniem . Każdy z nas może zrobić nadzienie do tortilli takie jakie sam najbardziej lubi, dopasowane indywidualnie do naszych aktualnych zachcianek. Mogą to być farsze warzywne, mięsne, niejedna osoba z chęcią by zjadła je w wersji na słodko.Tortilla z warzywami znakomicie sprawdza się na wszelkich imprezach. Znikają w naprawdę szybkim tempie. Lepiej zróbcie ich od razu więcej;-)Składniki:Opakowanie placków tortilla, ponad to:Farsz 1: serek typu Almette (np. naturalny), 1/2 papryki czerwonej, 2 plasteki ulubinej szynki, ser żółty, oregano.Farsz 2: serek marscapone, kilka plastrów łososia, koperek, kilka kropel soku z cytryny.Farsz 3: 2 łyżki majonezu wymieszane ze startym serem żółtym, 2 plasterki szynki, cebula, pomidor, kilka posiekanych oliwek, oregano.
Przygotowanie:Tortillę smarujemy serkiem.Warzywa myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na placki.Szynkę kroimy w drobne paseczki. Posypujemy nią tortillę oraz serem żółtym startym na tarce.Doprawiamy oregano, solą czy pieprzem.Tak przygotowany placek zwijamy w rulon, dociskamy. Następnie kroimy w 3 centymetrowe kanapeczki.Pozostałe tortille przygotowujemy analogicznie;-)About Antolka Jakuszkowa