Wykonanie
Danie to przypomina mi moją babcie, która serwowała dla nas przepysznego
kurczaka w sosie
śmietanowym. Moja wersja tego posiłku jest nieco odmienna, jednakże na stałe zagościła w moich domowych przepisach, powstaje bardzo szybko oraz cieszy smakiem:)Składniki:0,5kg
makaronu świderki/penne,
pierś z kurczaka,
śmietana 12%, duża
cebula, 3-4 ząbki
czosnku,
bazylia,
oregano,
kostka rosołowa,
pieprz,
sól,
olej.1. Gotujemy
makaron.2.
Czosnek obieramy, wyciskamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z
olejem. Szklimy.3.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię do
czosnku. Szklimy na złocisty kolor.4.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dorzucamy do
cebuli i
czosnku, smażymy.5. W szklance
wody rozrabiamy
kostkę rosołową drobiową. Dodajemy do reszty składników.6. Kiedy wyparuje trochę
wody, dodajemy dużą
śmietanę.7. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
bazylią,
oregano:)Chcąc zaostrzyć smak możemy dodać
pomidorki koktajlowe:)Bon apettit:)
About Antolka Jakuszkowa