ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe tartaletki z agrestem i porzeczkami

Czekoladowe tartaletki z agrestem i porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Teraz coś dla wszystkich wielbicieli czekolady. Mocno czekoladowe spody, czekoladowy creme patisserie z nutką alkoholu, a na wierzchu świeże owoce. Wybrałam agrest oraz porzeczki, bo akurat miałam, ale można użyć dowolnych owoców.
Inspiracja: Moje Wypieki .
Składniki na 4 mini tarty o średnicy 8-10 cm lub dużą o średnicy 21 cm:
Spód:
160 g mąki pszennej
30 g kakao
60 g cukru pudru
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 jajko
Mąkę, kakao, sól i cukier puder przesiać do misy malaksera. Dodać masło i obrócić kilka razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać żółtko i obrócić jeszcze kilka razy. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość 3 mm, podsypując stolnicę mąką. Wyłożyć foremki, docisnąć do dna i brzegów, usuwając nadmiar ciasta. Schować do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C.
Nakłuć ciasto widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą (można także położyć na cieście identyczną foremkę, żeby dociążyć ciasto) i wstawić do piekarnika na 10 minut. Usunąć fasolę i papier (albo dodatkowe foremki), wstawić ciasto z powrotem do piekarnika na 7 minut
Odstawić w foremkach na kolejne 5 minut, po czym wyjąć tartaletki na talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladowy creme patisserie :
300 ml mleka
3 żółtka
75 g cukru
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka alkoholu (jakiegoś likieru, koniaku, itp.) lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
90 g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki
Dodatkowo:
świeże owoce agrestu oraz porzeczki, umyte, wysuszone i oczyszczone z gałązek i ogonków
50 g gorzkiej czekolady, do dekoracji
Cukier utrzeć z żółtkami na kogiel mogiel. Dodać oba rodzaje mąki i dobrze zmiksować.
W garnku zagotować mleko, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Stale mieszając, wlać mieszankę żółtek i mąki. Ponownie postawić na ogniu i gotować przez ok. 1 minutę od momentu zagotowaniu na średniej mocy palnika, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, dodać alkohol (lub ekstrakt waniliowy) oraz czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Masa powinna być zupełnie gładka.
Jeszcze ciepłym kremem napełnić upieczony spody. Poukładać owoce.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch. Schować do lodówki, by całość stężała. Przed podaniem przywrócić do temperatury pokojowej.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/07/czekoladowe-mini-tarty-z-agrestem-i.html