Wykonanie

Wraz z nadchodzącą wiosną mamy ochotę na lżejsze posiłki.
Sałatka ze
szpinakiem,
ciecierzycą,
awokado,
cukinią i
migdałami, jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.Źródło: Scandi
Home .Uwaga:
Ciecierzycę trzeba zalać zimną
wodą dzień wcześniej i moczyć przez co najmniej 12 godzin. Następnie gotować przez 60-90 minut na średnim ogniu do miękkości.Składniki na 2 porcje:Pasta tahini:4 łyżki
sezamu, uprażonego na suchej patelni (trzeba ciągle mieszkać i bardzo uważać, by nie przypalić nasion, bo pasta wyjdzie gorzka)1 łyżka
oleju sezamowego, tłoczonego na zimnoszczypta
soli2-3 łyżki gorącej
wodyPrzestudzone nasiona
sezamu wrzucić do blendera lub młynka do
kawy i zmiksować na gładką masę. Dodać
olej,
sól i jeszcze raz zmiksować. Aby uzyskać rzadszą konsystencję, można dodać odrobinę ciepłej
wody i zmiksować do uzyskania gładkiej i kremowej pasty. Odstawić na bok.
Sałatka:200 g ugotowanej
ciecierzycy (inne nazwy:
cieciorka,
groch włoski)2 duże garście
szpinaku1/2 dojrzałego
awokado, pokrojonego w kostkę1 garść
migdałów, moczonych w zimnej wodzie przez całą noc1
cukinia, pokrojona w plastry o szerokości 0,5 cm
oliwa z oliwek, do skropienia
cukinii2 łyżki pasty tahinisok z połowy
cytrynywodaszczypta
soli1 mały ząbek
czosnkuświeżo mielony
pieprzPlasterki
cukinii skropić
oliwą i ugrillować. Z braku
żeberkowej patelni można zrobić to na normalnej.Pastę tahini wymieszać z
sokiem z cytryny i startym na drobnej tarce
czosnkiem. Jeżeli masa jest za gęsta dodać odrobinę
wody. Doprawić
solą i
pieprzem. Gotowym dressingiem polać
ciecierzycę i delikatnie wymieszać.Na talerzykach umieścić liście
szpinaku, na wierzch wyłożyć plasterki ugrillowanej
cukinii,
ciecierzycę i pokrojone
awokado. Całość posypać
migdałami. Przed podaniem można skropić
sokiem z cytryny.Życzę smacznego!


Udział w akcjach kulinarnych: