ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze szpinaku i ciecierzycy z pastą tahini

Sałatka ze szpinaku i ciecierzycy z pastą tahini

nazwa

Wykonanie

Wraz z nadchodzącą wiosną mamy ochotę na lżejsze posiłki. Sałatka ze szpinakiem, ciecierzycą, awokado, cukinią i migdałami, jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.
Źródło: Scandi Home .
Uwaga: Ciecierzycę trzeba zalać zimną wodą dzień wcześniej i moczyć przez co najmniej 12 godzin. Następnie gotować przez 60-90 minut na średnim ogniu do miękkości.
Składniki na 2 porcje:
Pasta tahini:
4 łyżki sezamu, uprażonego na suchej patelni (trzeba ciągle mieszkać i bardzo uważać, by nie przypalić nasion, bo pasta wyjdzie gorzka)
1 łyżka oleju sezamowego, tłoczonego na zimno
szczypta soli
2-3 łyżki gorącej wody
Przestudzone nasiona sezamu wrzucić do blendera lub młynka do kawy i zmiksować na gładką masę. Dodać olej, sól i jeszcze raz zmiksować. Aby uzyskać rzadszą konsystencję, można dodać odrobinę ciepłej wody i zmiksować do uzyskania gładkiej i kremowej pasty. Odstawić na bok.
Sałatka:
200 g ugotowanej ciecierzycy (inne nazwy: cieciorka, groch włoski)
2 duże garście szpinaku
1/2 dojrzałego awokado, pokrojonego w kostkę
1 garść migdałów, moczonych w zimnej wodzie przez całą noc
1 cukinia, pokrojona w plastry o szerokości 0,5 cm
oliwa z oliwek, do skropienia cukinii
2 łyżki pasty tahini
sok z połowy cytryny
woda
szczypta soli
1 mały ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
Plasterki cukinii skropić oliwą i ugrillować. Z braku żeberkowej patelni można zrobić to na normalnej.
Pastę tahini wymieszać z sokiem z cytryny i startym na drobnej tarce czosnkiem. Jeżeli masa jest za gęsta dodać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polać ciecierzycę i delikatnie wymieszać.
Na talerzykach umieścić liście szpinaku, na wierzch wyłożyć plasterki ugrillowanej cukinii, ciecierzycę i pokrojone awokado. Całość posypać migdałami. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/03/saatka-ze-szpinaku-i-ciecierzycy-z.html