ßßß
Wraz z nadchodzącą wiosną mamy ochotę na lżejsze posiłki. Sałatka ze szpinakiem, ciecierzycą, awokado, cukinią i migdałami, jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.Źródło: Scandi Home .Uwaga: Ciecierzycę trzeba zalać zimną wodą dzień wcześniej i moczyć przez co najmniej 12 godzin. Następnie gotować przez 60-90 minut na średnim ogniu do miękkości.Składniki na 2 porcje:Pasta tahini:4 łyżki sezamu, uprażonego na suchej patelni (trzeba ciągle mieszkać i bardzo uważać, by nie przypalić nasion, bo pasta wyjdzie gorzka)1 łyżka oleju sezamowego, tłoczonego na zimnoszczypta soli2-3 łyżki gorącej wodyPrzestudzone nasiona sezamu wrzucić do blendera lub młynka do kawy i zmiksować na gładką masę. Dodać olej, sól i jeszcze raz zmiksować. Aby uzyskać rzadszą konsystencję, można dodać odrobinę ciepłej wody i zmiksować do uzyskania gładkiej i kremowej pasty. Odstawić na bok.Sałatka:200 g ugotowanej ciecierzycy (inne nazwy: cieciorka, groch włoski)2 duże garście szpinaku1/2 dojrzałego awokado, pokrojonego w kostkę1 garść migdałów, moczonych w zimnej wodzie przez całą noc1 cukinia, pokrojona w plastry o szerokości 0,5 cmoliwa z oliwek, do skropienia cukinii2 łyżki pasty tahinisok z połowy cytrynywodaszczypta soli1 mały ząbek czosnkuświeżo mielony pieprzPlasterki cukinii skropić oliwą i ugrillować. Z braku żeberkowej patelni można zrobić to na normalnej.Pastę tahini wymieszać z sokiem z cytryny i startym na drobnej tarce czosnkiem. Jeżeli masa jest za gęsta dodać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polać ciecierzycę i delikatnie wymieszać.Na talerzykach umieścić liście szpinaku, na wierzch wyłożyć plasterki ugrillowanej cukinii, ciecierzycę i pokrojone awokado. Całość posypać migdałami. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: