Kolejna propozycja zupy kremu. Pyszna i mało skomplikowana.Inspiracja: Miumag .Składniki na 4 porcje:5 pietruszek średniej wielkości1/4 selera2 gruszki1 jabłko (najlepiej kwaśne)oliwa z oliwekcynamonpłatkichili lub mielone chili600-700 ml bulionu warzywnego100 ml mlekatarty parmezan (opcjonalnie)świeża natka pietruszkiwafel ryżowy, do podaniaPietruszkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy i smażyć warzywa przez ok. 5 minut.W tym czasie obrać owoce i pokroić w kostkę. Wrzucić do warzyw, doprawić cynamonem i smażyć wszystko przez następne 10 minut. Następnie zalać bulionem (początkowo 500 ml, by kontrolować konsystencję zupy) i gotować do miękkości.Mleko podgrzać, dodać do zupy i od razu zblendować na gładki krem. Jeżeli jest zbyt gęsta, dodać więcej bulionu i ponownie zmiksować.Na talerzu posypać parmezanem (ja pominęłam), chili i siekaną pietruszką. Podawać z waflem ryżowym.Życzę smacznego!