ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z selera, gruszki i pietruszki

Zupa krem z selera, gruszki i pietruszki

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja zupy kremu. Pyszna i mało skomplikowana.
Inspiracja: Miumag .
Składniki na 4 porcje:
5 pietruszek średniej wielkości
1/4 selera
2 gruszki
1 jabłko (najlepiej kwaśne)
oliwa z oliwek
cynamon
płatki chili lub mielone chili
600-700 ml bulionu warzywnego
100 ml mleka
tarty parmezan (opcjonalnie)
świeża natka pietruszki
wafel ryżowy, do podania
Pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy i smażyć warzywa przez ok. 5 minut.
W tym czasie obrać owoce i pokroić w kostkę. Wrzucić do warzyw, doprawić cynamonem i smażyć wszystko przez następne 10 minut. Następnie zalać bulionem (początkowo 500 ml, by kontrolować konsystencję zupy) i gotować do miękkości.
Mleko podgrzać, dodać do zupy i od razu zblendować na gładki krem. Jeżeli jest zbyt gęsta, dodać więcej bulionu i ponownie zmiksować.
Na talerzu posypać parmezanem (ja pominęłam), chili i siekaną pietruszką. Podawać z waflem ryżowym.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/02/zupa-krem-z-selera-gruszki-i-pietruszki.html