Wykonanie
Ciekawy pomysł na
łososia, wypróbowany przeze mnie wiele
razy. Prosty, szybki i smaczny obiad.Składniki na 2 porcje:2 kawałki
łososia (2 x 150 g)
por1 szklanka suchego
ryżudwie szklanki
wody1
czerwona paprykakilka
rzodkiewek1 łyżka czarnych
oliwek1 łyżka
zielonego groszku konserwowegowegetasól1/2 łyżeczki
curry lub więcejsiekana
natka pietruszkiRyż zalać
wodą, posolić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na ok. 5 minut, by "doszedł". Następnie dodać
przyprawę curry i dokładnie wymieszać. Dwie foremki posmarować
olejem i napełnić
ryżem, delikatnie dociskając. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na czas przygotowania reszty.
Pora przekroić na pół, oddzielając zieloną część od białej. Białą część
pora naciąć wzdłuż czubkiem nożem. Ściągnąć 4 liście z
pora. Dokładnie opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Dwa liście ułożyć na desce do krojenia obok siebie tak, by jeden nachodził na drugi. Położyć kawałek
łososia i ciasno zwinąć w rulon, złączeniem do dołu. Ułożyć na dnie garnka. Z drugim kawałkiem zrobić to samo. Całość zalać połową szklanki
wody. Posypać
wegetą i dusić pod przykryciem przez 10 minut na średnim ogniu.W tym czasie przygotować surówkę z
papryki,
rzodkiewek, czarnych
oliwek oraz
zielonego groszku. Doprawić
solą i
pieprzem.By wydobyć
ryż z foremek należy delikatnie oddzielić go od brzegów naczynia ostrzem noża. Zdecydowanym ruchem wyłożyć "babkę"
ryżu na talerz.
Ryż można podgrzać w mikrofalówce lub podać na zimno. Wierzch udekorować siekaną
natką pietruszki. Obok ułożyć kawałek
łososia w
porze.Podawać z surówką ze świeżych warzyw.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: