ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa w polewie cytrynowej z przyprawami

Babka jogurtowa w polewie cytrynowej z przyprawami

nazwa

Wykonanie

Pyszna, wilgotna w środku i bardzo aromatyczna babka z cytrynową polewą, która dopełnia całości. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie to ciasto. Wszystkie potrzebne składniki znalazłam w domu i nawet nie musiałam fatygować się na zakupy. Łatwa i szybka do wykonania.
Przepis pochodzi z książki Carly Bardi, pt. "Babki i wieńce", wyd. McRae Publishing Ltd., Warszawa 2011, str. 92.
Składniki na tortownicę z tuleją o średnicy 25-28 cm:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
250 g miękkiego masła
400 g cukru (ale zalecam mniej, 300 g w zupełności wystarczy)
2 łyżeczki zapachu waniliowego
4 duże jajka
250 g jogurtu naturalnego, najlepiej płynnego
Piekarnik nagrzać do 180 °C . Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką, strząsając nadmiar.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać mieszankę przypraw, sodę oraz sól. Odstawić na bok.
Masło, cukier i zapach waniliowy umieścić w misie miksera i na średnich obrotach ukręcić na gładką masę. Dodać jajka (po jednym) krótko ubijając po każdym dodaniu. Ustawić mikser na wolnych obrotach i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem. Wyłożyć ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec 50-60 minut do "suchego patyczka".
Przestudzić, a po 15 minut wyjąć ciasto z formy na metalowy ruszt i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Polewa cytrynowa:
300 g cukru pudru
60 g roztopionego masła
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wszystkie składniki ubić mikserem na średnich obrotach na kremową masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub więcej soku z cytryny. Miksować aż do uzyskania gładkiej masy.
Posmarować ciasto lukrem po wierzchu i po bokach.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/11/babka-jogurtowa-w-polewie-cytrynowej-z.html