Wykonanie

Pyszna, wilgotna w środku i bardzo aromatyczna babka z
cytrynową polewą, która dopełnia całości. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie to ciasto. Wszystkie potrzebne składniki znalazłam w domu i nawet nie musiałam fatygować się na zakupy. Łatwa i szybka do wykonania.Przepis pochodzi z książki Carly Bardi, pt. "Babki i wieńce", wyd. McRae Publishing Ltd., Warszawa 2011, str. 92.Składniki na tortownicę z tuleją o średnicy 25-28 cm:Ciasto:350 g
mąki pszennej1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka
przyprawy do pierników1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli250 g miękkiego
masła400 g
cukru (ale zalecam mniej, 300 g w zupełności wystarczy)2 łyżeczki
zapachu waniliowego4 duże
jajka250 g
jogurtu naturalnego, najlepiej płynnegoPiekarnik nagrzać do 180 °C . Tortownicę wysmarować
masłem i wysypać
mąką, strząsając nadmiar.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
mieszankę przypraw,
sodę oraz
sól. Odstawić na bok.
Masło,
cukier i
zapach waniliowy umieścić w misie miksera i na średnich obrotach ukręcić na gładką masę. Dodać
jajka (po jednym) krótko ubijając po każdym dodaniu. Ustawić mikser na wolnych obrotach i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę z
jogurtem. Wyłożyć ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec 50-60 minut do "suchego patyczka".Przestudzić, a po 15 minut wyjąć ciasto z formy na metalowy ruszt i zostawić do całkowitego wystygnięcia.Polewa cytrynowa:300 g
cukru pudru60 g roztopionego
masła2 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuWszystkie składniki ubić mikserem na średnich obrotach na kremową masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę
wody lub więcej
soku z cytryny. Miksować aż do uzyskania gładkiej masy.Posmarować ciasto lukrem po wierzchu i po bokach.Życzę smacznego!



