Wykonanie
Na prośbę jednej z czytelniczek prezentuję przepis na ciasto z
rabarbarem. Nie zawsze lubię proste rozwiązania, więc tym razem trochę przekornie upiekłam ciasto odwrócone, z kruszonką na spodzie.Przepis pochodzi od Marthy Stewart . Autorka zaleca formę o średnicy 23 cm, ale ja użyłam takiej o średnicy 26 cm. Dzięki temu moje ciasto jest dosyć niskie. Kwestia gustu.Skadniki na tortownicę o średnicy 23 cm:Kruszonka:30 g rozpuszczonego
masła1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
cukruszczypta
soliWymieszać wszystkie składniki i rozetrzeć
między palcami na kruszonkę. Odstawić na bok.Ciasto:170 g
masła, w temp. pokojowej500 g
rabarbaru, pokrojonego na mniejsze lub większe kawałki (nie trzeba obierać)1 i 3/4 szklanki
cukru1,5 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli0,5 łyżeczki skórki startej z
pomarańczy (lub
cytryny)1 łyżka swieżo wyciśniętego soku z
pomarańczy (lub
cytryny)2 duże
jajka1 szklanka kwaśnej
śmietanyRabarbar zasypać 3/4 szklanki
cukru i wymieszać. Pozostawić na 2 minuty i ponownie wymieszać.W tym czasie tortownicę wysmarować
masłem. Cztery łyżki
masła, pokrojongo na mniejsze kawałki rozłożyć na spodzie formy. Następnie poukładać kawałki
rabarbaru dosyć ciasno.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz
solą. Pozostałe
masło ubić ze szklanką
cukru na puszystą i gładką masę. Dodać skórkę oraz sok z
pomarańczy (lub
cytryny). Wbić
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec w
trzech porcjach dodać
mąkę na przemian ze
śmietaną. Mieszać, aż składniki się połączą. Ciasto wyłożyć na
rabarbar i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.Piec ok. 1 godzinę do "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić do wystygnięcia na 10 minut. Następnie delikatnie oddzielić nożem ciasto od ścianki tortownicy. Paterę przyłożyć do wierzchu ciasta i szybkim ruchem odwrócić
spodem go góry, tak by warstwa
rabarbaru znalazła się na wierzchu, a kruszonka na spodzie.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: