ßßß Cookit - przepis na Tarta kokosowo - limonkowa na migdałowym spodzie

Tarta kokosowo - limonkowa na migdałowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Kolejna tarta zagościła na moim stole. Tym razem kokosowa na mleku skondensowanym, z dodatkiem soku z limonki. Smak wzbogaca migdałowy spód, na który przepis podpatrzyłam tutaj . Przepis na wypełnienie tarty pochodzi od Marthy Steward .
Masa ładnie gęstnieje po dodaniu soku z limonki i ścina się podczas pieczenia. Polecam.
Spód (składniki na tartę o średnicy 23 cm):
140 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g mielonych migdałów
50 g cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany kremówki
Wszystkie składniki posiekać dużym nożem na stolnicy, po czym szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej lub pergaminu) na placek o grubości 0 , 5 cm. Ostrożnie przenieść go na formę, docisnąć do dna i wylepić brzegi. Ponownie schować do lodówki na ok. 10 minut.
Spód ciasta nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową, obciążyć fasolą i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut. Następnie usunąć folię w obciążeniem i piec kolejne 6-8 minut na złoty kolor. Wystudzić.
Nadzienie:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka kokosowego
1/3 szklanki soku z limonek (z 3 owoców)
7 dużych żółtek
Dodatkowo:
2 szklanki schłodzonej śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki uprażonych płatków migdałowych lub wiórków kokosowych (ok. 8 minut w piekarniku w 170°C)
kilka cienkich paseczków skórki z limonki, pomarańczy lub cytryny do dekoracji (za pomocą obieraczki do ziemniaków odkroić kilka płatów skórki z owocu bez białej części, pokroić na cienkie plasterki, zblanszować we wrzątku przez 1 minutę i ostudzić w zimnej wodzie)
W misce wymieszać mleko skondensowane z mlekiem kokosowym. Kolejno dodawać żółtka mieszając za pomocą ręcznej trzepaczki. Na koniec dodać sok z limonek. W tym momencie masa powinna zgęstnieć. Gotową masę przełożyć na upieczony spód i włożyć do nagrzanego do 180 ° C piekarnika. Piec 35-40 minut, aż masa się zetnie. Pozostawić do wystygnięcia na kratce, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na wierzch tarty. Udekorować prażonymi płatkami migdałów i zblanszowanymi paskami cytrusów.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/03/tarta-kokosowo-limonkowa-na-migdaowym.html