Wykonanie

Kolejna
tarta zagościła na moim
stole. Tym razem kokosowa na
mleku skondensowanym, z dodatkiem
soku z limonki. Smak wzbogaca
migdałowy spód, na który przepis podpatrzyłam tutaj . Przepis na wypełnienie tarty pochodzi od Marthy Steward .Masa ładnie gęstnieje po dodaniu
soku z limonki i ścina się podczas pieczenia. Polecam.Spód (składniki na tartę o średnicy 23 cm):140 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła50 g mielonych
migdałów50 g
cukru1
żółtko2 łyżki
śmietany kremówkiWszystkie składniki posiekać dużym nożem na stolnicy, po czym szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej lub pergaminu) na placek o grubości 0 , 5 cm. Ostrożnie przenieść go na formę, docisnąć do dna i wylepić brzegi. Ponownie schować do lodówki na ok. 10 minut.Spód ciasta nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową, obciążyć
fasolą i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut. Następnie usunąć folię w obciążeniem i piec kolejne 6-8 minut na złoty kolor. Wystudzić.Nadzienie:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego1 puszka
mleka kokosowego1/3 szklanki soku z
limonek (z 3
owoców)7 dużych
żółtekDodatkowo:2 szklanki schłodzonej
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru3 łyżki uprażonych
płatków migdałowych lub
wiórków kokosowych (ok. 8 minut w piekarniku w 170°C)kilka cienkich paseczków skórki z
limonki,
pomarańczy lub
cytryny do dekoracji (za pomocą obieraczki do
ziemniaków odkroić kilka płatów skórki z
owocu bez białej części, pokroić na cienkie plasterki, zblanszować we wrzątku przez 1 minutę i ostudzić w zimnej wodzie)W misce wymieszać
mleko skondensowane z
mlekiem kokosowym. Kolejno dodawać
żółtka mieszając za pomocą ręcznej trzepaczki. Na koniec dodać sok z
limonek. W tym momencie masa powinna zgęstnieć. Gotową masę przełożyć na upieczony spód i włożyć do nagrzanego do 180 ° C piekarnika. Piec 35-40 minut, aż masa się zetnie. Pozostawić do wystygnięcia na kratce, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Wyłożyć na wierzch tarty. Udekorować prażonymi
płatkami migdałów i zblanszowanymi paskami
cytrusów.Życzę smacznego!



