ßßß Cookit - przepis na Tarta bananowa

Tarta bananowa

nazwa

Wykonanie

Taka trochę zdrowsza wersja tarty z mąki pełnoziarnistej, słodzona miodem, z bananami i malinami.
Przepis pochodzi z książki pt. "Domowe wypieki", wyd. Olesiejuk, str. 412.
Spód (składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm):
250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g płynnego miodu
szczypta soli
1 jajko
ziarenka z połowy laski wanilii
100 g zimnego masła
Mąkę przesiać do pojemnika malaksera (lub na stolnicę), wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miód, jajko, sól, wanilię, masło i rozdrobnić (lub posiekać na stolnicy). Połączyć wszystkie składniki, uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. pół godziny.
Ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej lub pergaminu) i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty (ewentualnie tortownicy wysmarowanej masłem). Dno ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Wyłożyć folią aluminiową i obciążyć fasolą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i wstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i z powrotem włożyć do piekarnika na kolejne 6-8 minut. Wystudzić.
Dodatkowo:
1,5 kg bananów
sok z 1 cytryny
200 g malin (mrożone najpierw rozmrozić)
3 białka
75 g płynnego miodu
75 g mielonych migdałów (bez skórek)
2 łyżki drobnych wiórków kokosowych
Banany obrać, pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm, skropić sokiem z cytryny i ułożyć ciasno na upieczonym cieście. Maliny ułożyć na wierzchu. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania miód, zmielone migdały oraz wiórki kokosowe. Masą przykryć owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 12-15 minut.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/03/tarta-bananowa.html