Wykonanie

Taka trochę zdrowsza wersja tarty z
mąki pełnoziarnistej, słodzona
miodem, z
bananami i
malinami.Przepis pochodzi z książki pt. "Domowe wypieki", wyd. Olesiejuk, str. 412.Spód (składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm):250 g pełnoziarnistej
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia75 g płynnego
mioduszczypta
soli1
jajkoziarenka z połowy
laski wanilii100 g zimnego
masłaMąkę przesiać do pojemnika malaksera (lub na stolnicę), wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać
miód,
jajko,
sól,
wanilię,
masło i rozdrobnić (lub posiekać na stolnicy). Połączyć wszystkie składniki, uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. pół godziny.Ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej lub pergaminu) i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty (ewentualnie tortownicy wysmarowanej
masłem). Dno ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Wyłożyć folią aluminiową i obciążyć
fasolą.Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i wstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i z powrotem włożyć do piekarnika na kolejne 6-8 minut. Wystudzić.Dodatkowo:1,5 kg
bananówsok z 1
cytryny200 g
malin (mrożone najpierw rozmrozić)3
białka75 g płynnego
miodu75 g mielonych
migdałów (bez skórek)2 łyżki drobnych
wiórków kokosowychBanany obrać, pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm, skropić
sokiem z cytryny i ułożyć ciasno na upieczonym cieście.
Maliny ułożyć na wierzchu.
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania
miód, zmielone
migdały oraz
wiórki kokosowe. Masą przykryć
owoce.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 12-15 minut.Życzę smacznego!


