Wykonanie

Tyle przepisów na różne babki dookoła, że i ja w końcu uległam powszechnie panującemu nurtowi i upiekłam babkę
kawowo-
migdałową. Zostanie spałaszowana dzisiaj w gronie rodzinnym i mam nadzieję, że urozmaici imprezę urodzinową mojego brata.Prosta i szybka w przygotowaniu.
Koniak można zastąpić
wodą lub innym
alkoholem. Przepis pochodzi z książki pt. "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję", wyd. Reader's Digest Przegląd Sp. z o.o., str. 633.Składniki na formę babkową z kominem:100 g słupków
migdałowych3 łyżki
kawy rozpuszczalnej250 g miękkiego
masła250 g
cukru pudru4
jajka1 łyżka
cukru waniliowego150 g
mąki pszennej50 ml
koniaku lub
wody10 g
proszku do pieczeniaKawę rozpuścić w
koniaku lub wodzie.
Masło utrzeć z
cukrem. Ucierając dodać
żółtka,
cukier waniliowy,
migdały,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kawę.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z pozostałymi składnikami mieszając delikatnie
łopatką.Do formy natłuszczonej
masłem i wysypanej
mąką przełożyć ciasto i piec 50-60 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.Uwaga: aby
migdały i wszelkiego rodzaju
bakalie nie opadały na dno ciasta (tak jak mnie się zdarzyło) należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie lub ciepłym
mleku, następnie obtoczyć w
mące i dopiero wtedy dodać do ciasta.Polewa:100 g
gorzkiej czekoladykilka łyżek
mlekaziarna
kawy w
czekoladzie do dekoracji (opcjonalnie)
Mleko podgrzać (nie gotować), dodać
czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, aż powstanie gładka , lśniąca polewa. W razie konieczności dodać jeszcze trochę
mleka i jeszcze chwilę wszystko podgrzać.Gotową polewą polać babkę. Udekorować ziarnami
kawy w
czekoladzie.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: