Wykonanie

Takie słodkie serduszko dołączone do porannej
kawy na pewno będzie miłą niespodzianką dla ukochanej osoby. Nie trzeba
mieć specjalnej foremki z wycięciem, ja to zrobiłam zwykłym nożem. Wybrałam wzór w kropki, bo mam do nich słabość, ale oczywiście można je polukrować w dowolny sposób.Co prawda do ich wypieku użyłam ciasta, które mi zostało z przygotowania Tarty z
białą czekoladą i
limonką, bo po prostu nie lubię wyrzucać jedzenia, ale poniżej podaję sprawdzony przeze mnie przepis na pyszne
waniliowe ciasteczka. Nadają się idealnie do lukrowania. Z podanej ilości wyjdzie dużo
ciastek, dlatego część ciasta można zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru lub 3/4 szklanki
cukru pudru200 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1
jajko2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 szczypty
soliMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Jajko rozbełtać z ekstraktem. Zimne
masło zmiksować z
cukrem oraz
solą i ubijać, aż składniki się połączą. Stale miksując, dodać
jajko z ekstraktem. Dosypać
mąkę i wymieszać na niskich obrotach miksera. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wyciąć serduszka za pomocą wykrawaczki, nożem zrobić wycięcia. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Znów schłodzić w lodówce przez ok. 10 minut. Zapobiegnie to odkształceniu
ciastek podczas pieczenia.Piec w temperaturze 180°C przez ok. 8-10 minut (w zależności od wielkości
ciasteczek). Pozostawić do wystygnięcia.
Lukier:1
białko2 łyżki wrzątku1 - 1,5 szklanki
cukru pudruszczypta kwasku
cytrynowego do smaku
barwnik spożywczy zieleń cukrowa
barwnik spożywczy fioletowyPrzybory:2 plastikowe
torebki do szprycowania2 tylki do dekoracji nr 1 lub 2
Białka dobrze ubić z
cukrem pudrem, dodając 2 łyżki wrzątku.
Cukier puder dodawać stopniowo dozując jego ilość. Jeśli
lukier będzie za gęsty można dodać jeszcze trochę
wody. Wmieszać kwasek
cytrynowy do smaku. Powstałą masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać barwnik zielony, a do drugiej fioletowy. Dobrze wymieszać.Dwie łyżki lukru zielonego włożyć do jednej
torebki, a dwie łyżki lukru fioletowego do drugiej (lepiej nie umieszczać w torebce od razu całego lukru, bo ma tę właściwość, że rozrzedza się pod wpływem ciepła dłoni i wtedy za bardzo się rozlewa po
ciastku). Lukrowanie najlepiej zacząć od zaznaczenia krawędzi serduszka,
potem wypełnić środek. Lukrować serduszka jednym kolorem, a drugim robić kropeczki.
Ciasteczka pozostawić do zastygnięcia na całą noc.Życzę smacznego!



Udział w akcjach kulinarnych: