ßßß
Przedstawiam pyszną zapiekankę ziemniaczaną. Soczyste kolory zachęcają do pałaszowaniaSzybki sposób na sycący i zdrowy obiad!!!!!!Potrzebujemy:1 kg ziemniaków, najlepiej młodych1 średnia cukinia lub 2 małe2 średnie papryki1 duża cebula20 dag szynki ( w wersji wegetariańskiej dodajemy pieczarki)1 ząbek czosnkumozarellaser żółtyopcjonalnie możemy dodać również pomidory w sosie własnym, pokrojone lub przecier pomidorowy. Jest to dodatkowy składniki dla urozmaicenia potrawysól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Sposób przygotowania:Ziemniaki kroimy na plastry, razem ze skórką, (najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się tuż pod skórką ziemniaka). Gotujemy około 5 min. w osolonej wodzie, odcedzamy i układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy tymiankiem. Na wierzch układamy plastry żółtego sera.
Następnie kroimy pozostałe warzywa. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, po 5 min dodajemy pokrojoną szynkę, paprykę, cukinię oraz czosnek. Możemy również dodać pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy, ale nie jest to konieczne. Dusimy wszystko, pod przykryciem, na wolnym ogniu około 15 min. Pod koniec dodajemy sól, pieprz, szczyptę rozmarynu i mieszamy do połączenia się składników. Krok kolejny – układamy farsz na ziemniakach, a na wierzch układamy sery: żółty i mozarelle.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekamy około 45 min. Jesli lubicie spieczony lekko ser, pod koniec pieczenia włączcie termoobieg lub zwiększcie temperature piekarnika.
SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy, zapraszam