ßßß
Składniki:1 kg ziemniakówsuszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperekoliwa z oliwekmały jogurt naturalny2 ząbki czosnku1/2 pęczku świeżego koperkujajkasałatka np: bukiet sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegretZiemniaki dokładnie umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze i średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania) i obficie suszonymi ziołami, polać oliwą z oliwek.Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane ziemniaki i przykryć folią. Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze około 20 minut (zimeniaki mają być zrumienione i miękkie).Czosnek obrać i przecisnać przez praskę (ewentualnie drobniutko posiekać). Dodać do jogurtu wraz z posiekanym drobno koperkiem.Ziemniaki przed podaniem naciąć do połowy, polać przygotowanym sosem jogurtowym.Podawać z jajkiem sadzonym i ulubioną sałatką (np. z proponowanym bukietem sałat z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem czerwoną cebulą, polaną sosem winegret).