Wykonanie
Od jakiegoś czasu zamieszczam na blogu same wypieki... Co poradzić, kiedy pasja cukiernicza jest tak wielka:) Dziś smaczne ciasto
marchewkowe w prawdziwie jesiennych kolorach.
Marchew nadaje wypiekowi nie tylko smak, ale też niepowtarzalną strukturę - jest on dzięki niej cudownie wilgotny. I do tego dość oryginalny
lukier w postaci
twarogu, z którym osobiście nigdy wcześniej się nie spotkałam.

SKŁADNIKI:225 g miękkiego
masła225 g
cukru4
jajka225 g
mąki1
pomarańcza2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia225 g
marchewki50 g
wiórków kokosowych1/4 łyżeczki
korzennej przyprawy do piernikaDekoracja:175 g
tłustego serka, np. typu Philadelphia175 g
cukru pudru1
pomarańczaWYKONANIE:Utrzyj w misce tłuszcz z
cukrem na puszystą masę. Ubij
jajka, po czym stopniowo dodawaj je do tłuszczu, za każdym razem dosypując łyżeczkę
mąki. Zetrzyj i wmieszaj do masy skórkę z
pomarańczy. Przesiej pozostałą
mąkę oraz
proszek do pieczenia i dodaj do masy. Obierz
marchewki i zetrzyj je drobno, ostrożnie dodając do ciasta razem z wiórkami kokosowymi i
przyprawą piernikową. Dno tortownicy o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a jej boki natłuść i wysyp
mąką lub
kaszą manną. Nałóż ciasto do formy i wykonaj pośrodku łyżką niewielkie wgłębienie. Ciasto piecz godzinę i 45 minut w temperaturze 180 °C, do momentu, aż dobrze wyrośnie.Przygotuj dekorację: wymieszaj ze sobą
serek,
cukier puder oraz łyżeczkę
wody. Masę rozsmaruj na wierzchu ciasta i jego bokach. Zetnij paseczki skórki z
pomarańczy i udekoruj nimi ciasto przed podaniem.




SMACZNEGO!Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .