Są bardzo kolorowe, cieszą oko i podniebienie. Dzieci z całą pewnością będą zachwycone. Nadzadzą się na każdą uroczystość z udziałem dzieci. Miłej zabawy :-)Składniki na 12 muffinek100 g cukru trzcinowego150 g mąki pszennej100 g mielonych płatków owsianych250 g maślanki lub kefiru75 ml oleju rzepakowego2 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu waniliowego (można dodać opakowanie cukru waniliowego)Suche składniki: mąkę, cukier, zmielone płatki owsiane, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia mieszamy w jednym naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: jajka, maślankę, olej oraz ekstrakt waniliowy. Następnie do suchych składników wlewamy mokre i łączymy. Masy nie należy za długo mieszać (najlepiej zrobić to łyżką), tylko do połączenia się składników.Formę do pieczenia muf finek wykładamy papilotkami, następnie wylewamy ciasto.Pieczemy 25 minut w temperaturze ok. 180st.C.Składniki na krem:· 200 ml śmietanki kremówki· 50 ml wrzątku· 1 galaretka w proszku- smak dowolny· opcjonalnie barwnik spożywczyŚmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku. Lekko jeszcze ciepłą dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie miksujemy.Ozdabiamy gotowym kremem wystudzone muf finki.Dodatkowo:· lizaki do ozdoby – kolor, kształt i ilość dowolna· posypka cukrowaSmacznego!