Wykonanie
Rośliny strączkowe pojawiają się u mnie ostatnio coraz częściej. Szafka przepełniona różnymi
soczewicami,
grochami i innymi strąkami, które czekają na swoją kolej :) Tym razem wykorzystałam
ciecierzycę. Z połowy zrobiłam gulasz, który dla nas, dla 2 osób wystarczył na 2 dni, a na następny był jeeeszcze lepszy, a z drugiej połowy zrobiłam chrupki. Obiadek, nie licząc wcześniejszego namoczenia
cieciorki jest szybki do zrobienia no i wystarcza na dłużej :)

Składniki:ok 300g
ciecierzycy2
cebule4 świeże, dojrzałe
pomidory lub ewent. 1 puszka2
czerwone papryki2 ząbki
czosnku1 mały
koncentrat pomidorowyPrzyprawy :
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra, świeża
bazylia i
pietruszkamasło klarowane +
oliwa
Wykonanie:
Ciecierzycę namaczamy na noc na przynajmniej 12h. Odsączamy
wodę w której się moczyła, przepłukujemy, nalewamy nową
wodę i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy zacznie puszczać pianę, usuwamy ją łyżką. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok 45 min, zależnie od rodzaju, godzin namaczania itp. Kontrolujemy twardość
cieciorki co jakiś czas. Kilka minut przed końcem solimy.
Cebulę drobno siekamy, szklimy na
oliwie z dodatkiem
masła. Dodajemy pokrojoną
paprykę i dusimy pod przykryciem.
Pomidory nacinamy na górze i na dole na krzyż i sparzamy wrzątkiem. Po chwili opłukujemy pod zimną
wodą i ściągamy skórkę. Kroimy i wrzucamy do reszty. Dodajemy
ciecierzycę wraz z częścią jej
wody. Wciskamy
czosnek i doprawiamy do smaku. Dodajemy koncentrat i dusimy na małym ogniu.Smacznego :)