ßßß
Uwielbiam leczo bo jest proste, a takie pyszne! I można je szybko przygotować :-) Nie należy jednak z tym czasem przesadzać, ponieważ najlepsze leczo to takie, które spędzi trochę czasu na patelni by warzywa mogły odpowiednio zmięknąć, a smaki miały czas się przegryźć - jeśli jednak nie macie go za wiele, danie można zdjąć z gazu nieco szybciej niż zalecam w opisie.Składniki na 8 porcji (lub 4 bardzo duże):- 300g kiełbasy jałowcowej,- 1 duża cebula,- 1 czerwona i żółta papryka,- 400g białej fasoli,- 400g pokrojonych pomidorów z puszki,- olej,- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie,- 1/2 pęczku pietruszki,- 4 ząbki czosnku,- pod koniec dolewam kilka łyżek oleju z pestek dyni firmy Deluxe dla smaku i koloru,- ryż,- rzeżucha do udekorowania.
Krok 1 : Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pokrojoną kiełbaskę. Po chwili dorzucić pomidory, fasolę, posiekany czosnek, pokrojone w kostkę papryki oraz przyprawy. Smażyć do utworzenia sosu przez ok 15 minut.Krok 2: Gdy smaki wszystkich warzyw się pięknie przegryza doprawiamy do smaku, dodajemy olej z pestek dyni i drobno posiekaną pietruszkę. Dusimy całość pod przykryciem jeszcze przez 2/3 minuty. Odpowiednio wcześniej gotujemy w osolonej wodzie ryż i podajemy na nim leczo przystrojone rzeżuchą.Oczywiście możemy podać leczo z innym dodatkiem niż ryż, jednak pamiętajmy o tym, by porcje nie były zbyt duże, ponieważ potrawa ta jest już sama w sobie dość ciężka i sycąca. Smacznego! :)
Zapraszam na FANPAGE ! :)