Wykonanie
Uwielbiam leczo bo jest proste, a takie pyszne! I można je szybko przygotować :-) Nie należy jednak z tym czasem przesadzać, ponieważ najlepsze leczo to takie, które
spędzi trochę czasu na patelni by warzywa mogły odpowiednio zmięknąć, a smaki miały czas się przegryźć - jeśli jednak nie macie go za wiele, danie można zdjąć z gazu nieco szybciej niż zalecam w opisie.Składniki na 8 porcji (lub 4 bardzo duże):- 300g
kiełbasy jałowcowej,- 1 duża
cebula,- 1 czerwona i
żółta papryka,- 400g
białej fasoli,- 400g pokrojonych
pomidorów z puszki,-
olej,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
zioła prowansalskie,- 1/2 pęczku
pietruszki,- 4 ząbki
czosnku,- pod koniec dolewam kilka łyżek
oleju z pestek dyni firmy Deluxe dla smaku i koloru,-
ryż,-
rzeżucha do udekorowania.
Krok 1 : Na
oleju zeszklić
cebulę, następnie dodać pokrojoną
kiełbaskę. Po chwili dorzucić
pomidory,
fasolę, posiekany
czosnek, pokrojone w kostkę
papryki oraz
przyprawy. Smażyć do utworzenia sosu przez ok 15 minut.Krok 2: Gdy smaki wszystkich warzyw się pięknie przegryza doprawiamy do smaku, dodajemy
olej z pestek dyni i drobno posiekaną
pietruszkę. Dusimy całość pod przykryciem jeszcze przez 2/3 minuty. Odpowiednio wcześniej gotujemy w osolonej wodzie
ryż i podajemy na nim leczo przystrojone
rzeżuchą.Oczywiście możemy podać leczo z innym dodatkiem niż
ryż, jednak pamiętajmy o tym, by porcje nie były zbyt duże, ponieważ potrawa ta jest już sama w sobie dość ciężka i sycąca. Smacznego! :)
Zapraszam na FANPAGE ! :)