ßßß
Składniki potrzebne do wykonania tego dania:- 500g mięsa mielonego z indyka,- 2 paczki ryżu,- 1,5 dużej cebuli,- 1 puszka pomidorów w kawałkach,- czarne oliwki,- ocet winny,- przyprawy,- 2 duże ząbki czosnku,- 1 jajko,- pół szklanki bułki tartej,- oliwa z oliwek.Rozpoczynamy od podsmażenia drobno posiekanej cebuli na oliwie.
Dodajemy pomidory, czosnek, przyprawiamy i dodajemy ocet.
Sos dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie pulpecików: mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem.
Z mięsa mielonego formujemy małe pulpeciki (takie na jeden, dwa kęsy) i podsmażamy je po 2 minuty z góry i dołu, po to by nie rozwaliły się podczas gotowania w sosie.
Po 20 minutach sosik powinien być już akuratny, blendujemy go i dodajemy pokrojone oliwki.
Dodajemy pulpeciki i gotujemy pod przykryciem ok 5 - 7 minut, tak by mieć pewność, że mięso jest gotowe.
Podajemy z ryżem, lub jak wolicie z makaronem, ja wybrałam tą lżejszą wersję :-) Smacznego!