Wykonanie

Odwiedziliśmy ostatnio znajomych. Pani Domu poczęstowała nas tak doskonale zrobioną faszerowaną
papryką, że gdy obudziłam się następnego ranka, nie mogłam myśleć o niczym innym, tylko o
papryce właśnie. Tak przedstawia się przyczyna powstania zupy.Dzisiaj jest dzień, w którym zgodnie z tradycją duża część Społeczeństwa udaje się na bale andrzejkowe. Balowanie sprzyja spożywaniu tak zwanego "Wyskoku" i przeważnie wszystko jest dobrze aż do przebudzenia w dniu następnym. "Wyskok" ma bowiem takie działanie, że powoduje ucieczkę potasu z osocza
krwi. Kiedy brakuje tego pierwiastka, życie się komplikuje: światło
razi, powietrze dusi a kot tupie jakby nosił podkowy.Środkiem uzdrawiającym może się stać Zupa. Taka Zupa. Bogata w potas i węglowodany, nie bardzo tłusta ale o idealnej konsystencji. Po jej skonsumowaniu potas powróci, umęczona gastryka ucichnie a metabolity
alkoholu odpowiedzialne za ból głowy pójdą precz. Polecam na jutro, od śniadania do kolacji.Serdecznie dziękuję Paulinie za inspirację.Składniki:800 g
pomidorów (6 sztuk)1
pomidor podłużny, do dekoracji2
czerwone papryki1
papryczka chilli1
cebula1 duży
serek topiony o smaku
śmietankowym2 duże łyżki
mascarpone1/2 l
bulionu2 łyżki
octu balsamicznego1 opakowanie
jogurtu greckiego1/2 szklanki
ryżuolej do smażenia,
sól,
cukier, ewentualnie trochę suszonej
bazyliiW rondelku zagotować 1 szklankę
wody, wrzucić
ryż, zmniejszyć moc palnika do minimum, przykryć i gotować tak długo aż
ryż wchłonie całą
wodę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać.Nie uznaję
pomidorów w skórce za jadalne, dlatego również w tym przepisie występują obrane. Jeżeli ktoś nie ma tego rodzaju uprzedzeń, może użyć
pomidorów nieobranych. Zyska w ten sposób na czasie.
Cebulę i
pomidory pokroić w kostkę,
papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Papryczkę chilli pokroić bardzo cienko (bez nasion). Podłużnego
pomidora pokroić w cienkie plasterki.W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki
oleju, zeszklić na nim
cebulę, dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć przez chwilę mieszając. Gdy puszczą sok dodać 1 łyżeczkę
cukru i
serek topiony. Wymieszać.


Dodać
bulion. Zagotować, zmniejszyć moc, przykryć pokrywką i gotować przez 10 minut.Po tym czasie wyjąć z zupy 2 chochle warzyw i odłożyć.Do garnka z zupą dodać
mascarpone i całą zawartość zmiksować ręcznym blenderem. Niezmiksowane warzywa włożyć z powrotem do zupy. Zagotować.Dodać
ocet i jeśli trzeba doprawić
solą.Na talerz wyłożyć 3 łyżki ugotowanego
ryżu, zalać zupą. Włożyć 2 łyżki
jogurtu, nie mieszać. Na
jogurcie ułożyć plasterki podłużnego
pomidora (bez
jogurtu zatoną w zupie). Posypać suszoną
bazylią lub nie- zgodnie z własnym gustem.

Życzę Wszystkim udanego wieczoru i miłej niedzieli.