ßßß Cookit - przepis na Zupa Balowa. Pomidorowa Paprykowa

Zupa Balowa. Pomidorowa Paprykowa

nazwa

Wykonanie

Odwiedziliśmy ostatnio znajomych. Pani Domu poczęstowała nas tak doskonale zrobioną faszerowaną papryką, że gdy obudziłam się następnego ranka, nie mogłam myśleć o niczym innym, tylko o papryce właśnie. Tak przedstawia się przyczyna powstania zupy.
Dzisiaj jest dzień, w którym zgodnie z tradycją duża część Społeczeństwa udaje się na bale andrzejkowe. Balowanie sprzyja spożywaniu tak zwanego "Wyskoku" i przeważnie wszystko jest dobrze aż do przebudzenia w dniu następnym. "Wyskok" ma bowiem takie działanie, że powoduje ucieczkę potasu z osocza krwi. Kiedy brakuje tego pierwiastka, życie się komplikuje: światło razi, powietrze dusi a kot tupie jakby nosił podkowy.
Środkiem uzdrawiającym może się stać Zupa. Taka Zupa. Bogata w potas i węglowodany, nie bardzo tłusta ale o idealnej konsystencji. Po jej skonsumowaniu potas powróci, umęczona gastryka ucichnie a metabolity alkoholu odpowiedzialne za ból głowy pójdą precz. Polecam na jutro, od śniadania do kolacji.
Serdecznie dziękuję Paulinie za inspirację.
Składniki:
800 g pomidorów (6 sztuk)
1 pomidor podłużny, do dekoracji
2 czerwone papryki
1 papryczka chilli
1 cebula
1 duży serek topiony o smaku śmietankowym
2 duże łyżki mascarpone
1/2 l bulionu
2 łyżki octu balsamicznego
1 opakowanie jogurtu greckiego
1/2 szklanki ryżu
olej do smażenia, sól, cukier, ewentualnie trochę suszonej bazylii
W rondelku zagotować 1 szklankę wody, wrzucić ryż, zmniejszyć moc palnika do minimum, przykryć i gotować tak długo aż ryż wchłonie całą wodę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać.
Nie uznaję pomidorów w skórce za jadalne, dlatego również w tym przepisie występują obrane. Jeżeli ktoś nie ma tego rodzaju uprzedzeń, może użyć pomidorów nieobranych. Zyska w ten sposób na czasie.
Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Papryczkę chilli pokroić bardzo cienko (bez nasion). Podłużnego pomidora pokroić w cienkie plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim cebulę, dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć przez chwilę mieszając. Gdy puszczą sok dodać 1 łyżeczkę cukru i serek topiony. Wymieszać.
Dodać bulion. Zagotować, zmniejszyć moc, przykryć pokrywką i gotować przez 10 minut.
Po tym czasie wyjąć z zupy 2 chochle warzyw i odłożyć.
Do garnka z zupą dodać mascarpone i całą zawartość zmiksować ręcznym blenderem. Niezmiksowane warzywa włożyć z powrotem do zupy. Zagotować.
Dodać ocet i jeśli trzeba doprawić solą.
Na talerz wyłożyć 3 łyżki ugotowanego ryżu, zalać zupą. Włożyć 2 łyżki jogurtu, nie mieszać. Na jogurcie ułożyć plasterki podłużnego pomidora (bez jogurtu zatoną w zupie). Posypać suszoną bazylią lub nie- zgodnie z własnym gustem.
Życzę Wszystkim udanego wieczoru i miłej niedzieli.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/11/zupa-balowa-pomidorowa-paprykowa.html