Wykonanie
Mięso małż wymaga krótkiego czasu gotowania. Poddane długotrwałemu działaniu wysokiej temperatury twardnieje, dlatego użyty do tego zadania garnek powinien
mieć cienkie dno. Mój jest pamiątką z podróży. Został kupiony w sklepie oferującym świeże
owoce morza, na holenderskiej sztucznej wyspie Neeltje Jans.Cienkie dno tego garnka nie odkształca się podczas używania go na płycie indukcyjnej, choć gdy wzięłam go po raz pierwszy do ręki byłam pewna, że tak się właśnie stanie. Na dodatek przedmiot ten był bardzo tani. Tajemnica stali, z jakiej rzecz została wykonana, jest o wiele bardziej intrygująca niż smak zupy, o której będzie
mowa. Zupa jest smaczna, rzecz jednak w tym, że przygotowane jej wiąże się z pewnego rodzaju hipokryzją. Jest to jedyny przepis na
małże, jaki mam w repertuarze a powodem, dla którego w ogóle korzystam w kuchni z
mięsa małż, jest posiadanie pamiątkowego garnka. Chodzi o to, że choć nie jestem (i dobrowolnie nigdy nie
będę) wegetarianką, nie jestem zdolna do własnoręcznego uśmiercania zwierząt.
Małże w muszlach gotuje się żywcem. Mrożone również, dlatego korzystam w przepisie z samego tylko
mięsa, bez muszli. W tych okolicznościach
małże są po rozmrożeniu zarówno surowe jak i nieżywe.Składniki:250 g mrożonego
mięsa małż1
por1
cebula6
ziemniaków150 ml białego
wytrawnego wina1 l
bulionu20 dkg
wędzonego boczku pokrojonego w paski250 ml
mleka2 łyżki
mąki2 łyżki
oleju1 łyżka
masła300 g
jogurtu bałkańskiego lub
homogenizowanego seraRozmrozić
mięso małż.
Cebulę i białą część
pora drobno pokroić.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać
olej, wrzucić
małże, smażyć 1 minutę, wlać
wino, przykryć i dusić 3 minuty. Odstawić.

Na suchą patelnię wrzucić
boczek, usmażyć na chrupko, dodać
cebulę i
pora, zeszklić. Dodać
ziemniaki i smażyć przez chwilę. W razie potrzeby dodać trochę
masła.Całość posypać
mąką, smażyć jeszcze przez chwilę mieszając, wlać zimne
mleko, wymieszać. Dusić pod przykryciem tak długo, aż
ziemniaki będą miękkie (około 12 minut, dokładny czas zależy od gatunku
ziemniaków).
Małże w garnku zalać gorącym
bulionem, zagotować, dodać duszone warzywa z
boczkiem, zagotować ponownie. Odstawić z palnika.

Gdy zupa jest już na talerzu dodać do niej dużą łyżkę
jogurtu lub
sera. Nie mieszać.