Wykonanie
Lubicie jabłeczniki, szarlotki i inne ciasta z dodatkiem jabłek? Jeśli tak to zapraszam na szarlotkę wiedeńską, która pachnie nieziemsko, smakuje wybornie i wygląda cudownie:D Tego ciasta po prostu nie można opisać w inny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!!

Ciasto kruche:4 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego3
żółtka1 szklanka
cukru3 łyżki
śmietany 18%3/4 kostki
masła lub
margarynyJabłka:12-13
jabłek2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cynamonu2-3 łyżki
bułki tartej lub drobnej
kaszy, np: kukurydziana,
mannaWykonanie:
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i
cukrem waniliowym.
Żółtka ucieram z
cukrem,
cukrem waniliowym i
śmietaną.
Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do
mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane
żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki.Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na spód nasypuję
bułkę tartą.
Jabłka obieram ze skórki, 4-5 ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na podsypane ciasto,

posypuję odrobiną
cukru i
cynamonu. Resztę
jabłek kroję na połowy, usuwam gniazda nasienne i układam wypukłą stroną na startych jabłkach, ponownie posypuję
cukrem i
cynamonem.

Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, przykrywam
jabłka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 20 minut, do zrumienienia.

Upieczone wyjmuje studzę i ciepłe posypuje
cukrem pudrem. Kroje w kwadraty i gotowe.