ßßß
Ciasto kruche:4 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego3 żółtka1 szklanka cukru3 łyżki śmietany 18%3/4 kostki masła lub margarynyJabłka:12-13 jabłek2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cynamonu2-3 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy, np: kukurydziana, mannaWykonanie:Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną.Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki.Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na spód nasypuję bułkę tartą.
Jabłka obieram ze skórki, 4-5 ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na podsypane ciasto,
posypuję odrobiną cukru i cynamonu. Resztę jabłek kroję na połowy, usuwam gniazda nasienne i układam wypukłą stroną na startych jabłkach, ponownie posypuję cukrem i cynamonem.
Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, przykrywam jabłka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 20 minut, do zrumienienia.
Upieczone wyjmuje studzę i ciepłe posypuje cukrem pudrem. Kroje w kwadraty i gotowe.