ßßß Cookit - przepis na Szarlotka wiedeńska

Szarlotka wiedeńska

nazwa

Wykonanie

Lubicie jabłeczniki, szarlotki i inne ciasta z dodatkiem jabłek? Jeśli tak to zapraszam na szarlotkę wiedeńską, która pachnie nieziemsko, smakuje wybornie i wygląda cudownie:D Tego ciasta po prostu nie można opisać w inny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!!
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany 18%
3/4 kostki masła lub margaryny
Jabłka:
12-13 jabłek
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy, np: kukurydziana, manna
Wykonanie:
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną.
Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na spód nasypuję bułkę tartą.
Jabłka obieram ze skórki, 4-5 ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na podsypane ciasto,
posypuję odrobiną cukru i cynamonu. Resztę jabłek kroję na połowy, usuwam gniazda nasienne i układam wypukłą stroną na startych jabłkach, ponownie posypuję cukrem i cynamonem.
Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, przykrywam jabłka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 20 minut, do zrumienienia.
Upieczone wyjmuje studzę i ciepłe posypuje cukrem pudrem. Kroje w kwadraty i gotowe.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/12/szarlotka-wiedenska.html