Wykonanie
Dlaczego Czekoladowa Pokusa? A no z tego względu, że nie można się mu oprzeć . Mocna
czekoladowe ciasto z masą także
czekoladową, posmarowany
dżemem i polany polewą. Chyba więcej nie muszę niczego dodawać. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)

Składniki:1 kostka
masła lub
margaryny1 szklanka
cukru1 1/2 szklanki
mąki6 jaj2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoMasa czekoladowa:1/2 litra
mleka1 opakowanie budyniu
śmietankowego1 opakowanie
galaretki cytrynowej1 kostka
masła lub
margaryny1 szklanka
cukru2 łyżki startej
gorzkiej czekoladyDżem:1/2 słoika
dżemu z aronii1/2 słoika
dżemu z
cukiniiPolewa:1/2 kostki
masła lub
margaryny1 szklanka
cukru1/4 szklanki
mleka2 łyżki
kakaoWykonanie:
Białka ubijam na pianę i odstawiam do lodówki.
Masło ucieram z
cukrem dodając po jednym
żółtku.
Mąkę przesiewam, mieszam z
proszkiem do pieczenia i
kakao i dodaję do masy jajecznej.
Białka wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi do piany ponownie ubijam, aż po wyjęciu rózgi pozostanie na jej końcu szpic z piany, który nie spada.Dodaję ubite
białka do ciasta i łącze ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach 22x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na 20 min, po tym czasie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 25 minut. Upieczone wyjmuję,

studzę i kroję na dwie części.
Dżem z aronii i
cukinii podgrzewam, przecieram przez sito

i smaruję oba przekrojone ciasta.
Budyń gotuje wg przepisu na opakowaniu, do gorącego dosypuję startą
czekoladę i
galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z
budyniem.
Masło, o temperaturze pokojowej, ucieram z
cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony
budyń z
galaretką.Na posmarowanym spodzie smaruję masę
czekoladową
, przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce.

Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam wierzch mojego ciasta. Całość ponownie schładzam.

Moja Rada:Składniki na masę muszą
mieć prawie taką samą temperaturę inaczej masa może się zważyć, a wtedy musicie zajrzeć do Porad by uratować masę.Jeśli nie macie
dżemu z aronii i
cukinii, to idealnym zamiennikiem będą
powidła śliwkowe ( moim dzieciakom, dałam do spróbowania połączenia obu
dżemów i zgodnie stwierdziły, że smakuje jak
śliwkowy :)