ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa Pokusa

Czekoladowa Pokusa

nazwa

Wykonanie

Dlaczego Czekoladowa Pokusa? A no z tego względu, że nie można się mu oprzeć . Mocna czekoladowe ciasto z masą także czekoladową, posmarowany dżemem i polany polewą. Chyba więcej nie muszę niczego dodawać. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)
Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mąki
6 jaj
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa czekoladowa:
1/2 litra mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 opakowanie galaretki cytrynowej
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
Dżem:
1/2 słoika dżemu z aronii
1/2 słoika dżemu z cukinii
Polewa:
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1/4 szklanki mleka
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka ubijam na pianę i odstawiam do lodówki.
Masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję do masy jajecznej. Białka wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi do piany ponownie ubijam, aż po wyjęciu rózgi pozostanie na jej końcu szpic z piany, który nie spada.
Dodaję ubite białka do ciasta i łącze ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach 22x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na 20 min, po tym czasie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 25 minut. Upieczone wyjmuję,
studzę i kroję na dwie części.
Dżem z aronii i cukinii podgrzewam, przecieram przez sito
i smaruję oba przekrojone ciasta.
Budyń gotuje wg przepisu na opakowaniu, do gorącego dosypuję startą czekoladę i galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej, ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką.
Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową
, przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce.
Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam wierzch mojego ciasta. Całość ponownie schładzam.
Moja Rada:
Składniki na masę muszą mieć prawie taką samą temperaturę inaczej masa może się zważyć, a wtedy musicie zajrzeć do Porad by uratować masę.
Jeśli nie macie dżemu z aronii i cukinii, to idealnym zamiennikiem będą powidła śliwkowe ( moim dzieciakom, dałam do spróbowania połączenia obu dżemów i zgodnie stwierdziły, że smakuje jak śliwkowy :)
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/10/czekoladowa-pokusa.html