Wykonanie
Moja mała córeczka od tygodnia domaga się szarlotki, ale ja, nie za bardzo mam ostatnio czas, więc postawiłam na ciasto, które robi się w mgnieniu oka .U mnie dziś bardzo szybkie, wręcz ekspresowe ciasto
marchewkowe, które smakuje wszystkim domownikom i znajomym :D Polecam!!!

Składniki:1 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej5 jaj3/4 szklanki
oleju1 kieliszek
alkoholu4
marchewki starte na tarce jarzynowej
Lukier:1/2 szklanki
cukru pudrusok z 1/2
limonkigorąca
wodaWykonanie:Wszystkie składniki suche mieszam w jednej misce.

W drugiej mieszam składniki mokre.

Suche wsypuję do mokrych, mieszam trzepaczką do piany, dodaję startą
marchew,ponownie przemieszam-nie robię tego dokładnie, tylko tyle, by
marchew była pokryta
ciastem.

Ciasto przekładam do formy o wymiarach 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę 20 min, następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia.
Cukier puder ucieram z
sokiem z limonki i dolewam tyle gorącej
wody by powstał dość gęsty
lukier. Gotowy wykładam na wierzchu mojego ciasta i rozsmarowuję na całej jego powierzchni.

Gotowe, kroję na kawałki i układam na talerzykach :)