Wykonanie
Dziś podam przepis, który pochodzi z książki Siostry Anastazji. Jest to przepyszne, choć pracochłonne ciasto. Przygotowanie go zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto. Gorąco polecam. Efekt jest tego wart.
Biszkopt:6 jaj12 łyżek
cukru5 łyżek
mąkiRolady:3
jajka6 łyżek
cukru2 łyżki
mąki-x2 do drugiej roladyMasa budyniowa:1 kostka
margaryny2
żółtka1
jajko2 i 1/2 łyżki
mąki pszennej2 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 szkl.
mleka3/4 szkl.
cukru1
cukier waniliowyMasa do rolad:5 jaj1/2 szkl.
cukru pudru1
masło1
galaretka czerwona1 puszka
brzoskwiń1 puszka
ananasów1
galaretka pomarańczowa1 duży
biszkopt z 6 jaj, przekrojony na pół2
biszkopty każdy z 3 jaj zwinięte w roladyWykonanie:
Białka ubijam z
cukrem, dodaję po jednym
żółtku,a następnie przesianą
mąkę . Ciasto wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35-40 minut. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.
Biszkopt na rolady robię identycznie jak zwykły, tylko gorące wyjmuje i od razu zwijam razem z papierem do pieczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Tak samo druga rolada.
Zimne rolady należy bardzo ostrożnie rozwinąć i usunąć z nich papier do pieczenia.
Margarynę ucieram, resztę składników mieszam ze szklanką
mleka. Pozostałe
mleko gotuję i wlewam przygotowany
budyń, nakrywam folią, studzę i dodaję do utartej
margaryny.
Jajka ubić na parze, dodaję
cukier, ubijam ,aż
cukier się rozpuści. Zdejmuję .
Masło ucieram, dodaję porcjami masę jajeczną.
Galaretkę czerwoną robię wg przepisu i odstawiam do zastygnięcia.
Przekrojony
biszkopt smaruję masą budyniową, składam, wierzch również smaruję masą .
Masę do rolad delikatnie nakładam na rozwinięte ciasto
galaretkę kroję w paski, układam ma
masie.
Rolady zwijam, układam na dłuższych końcach ciasta .
Pomiędzy roladami dodaję pokrojone
owoce z puszek i zalewam tężejącą
galaretką pomarańczową.
Całość schładzam w lodówce. Jeżeli chcemy zrobić tort, to należy całe ciasto posmarować
bitą śmietaną i udekorować wedle uznania.