Wykonanie
Sama jestem pod wrażeniem, że przez cały tydzień nie upiekłam żadnego ciasta i nie dodałam żadnego wpisu:) A to z tego względu, że dzięki takiej pogodzie namnożyło mi się obowiązków i pracy na działce. A dodatkowo moja mała nie chce wcale siedzieć w domu. Ale wczoraj upiekłam przepyszne ciasto. Zachęcam do wypróbowania:D

Ciasto:15 dag
białego sera6 łyżek
mleka6 łyżek
oleju4 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:4
jajka1 szklanka kwaśnej
śmietany8-10
jabłek1 1/2 szklanki
cukru20 dag
wiórków kokosowych1 słoik
konfitury morelowej1 słoik
borówek lub
wiśni-u mnie
wiśnie w żeluWykonanie:Składniki na ciasto miksuję razem i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka,
śmietanę, połowę
cukru i połowę wiórków mieszam i masą smaruję wierzch wysypanego ciasta.
Jabłka obieram, kroję na połowę, wydrążam gniazda nasienne i układam na cieście otworami do góry.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.
Białka i resztę
cukru ubijam i dodaję pozostałe
wiórki kokosowe.

Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną
konfiturą,
między jabłkami wykładam
bezę kokosową, a otwory po gniazdach nasiennych wypełniam
wiśniami i wstawiam jeszcze na 10-15 min, aż
beza zbrązowieje. Gotowe wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.