ßßß
Ciasto:15 dag białego sera6 łyżek mleka6 łyżek oleju4 łyżki cukru1 opakowanie cukru waniliowego2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:4 jajka1 szklanka kwaśnej śmietany8-10 jabłek1 1/2 szklanki cukru20 dag wiórków kokosowych1 słoik konfitury morelowej1 słoik borówek lub wiśni-u mnie wiśnie w żeluWykonanie:Składniki na ciasto miksuję razem i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka, śmietanę, połowę cukru i połowę wiórków mieszam i masą smaruję wierzch wysypanego ciasta.
Jabłka obieram, kroję na połowę, wydrążam gniazda nasienne i układam na cieście otworami do góry.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.Białka i resztę cukru ubijam i dodaję pozostałe wiórki kokosowe.
Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną konfiturą, między jabłkami wykładam bezę kokosową, a otwory po gniazdach nasiennych wypełniam wiśniami i wstawiam jeszcze na 10-15 min, aż beza zbrązowieje. Gotowe wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.