ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo-kokosowe

Ciasto jabłkowo-kokosowe

nazwa

Wykonanie

Sama jestem pod wrażeniem, że przez cały tydzień nie upiekłam żadnego ciasta i nie dodałam żadnego wpisu:) A to z tego względu, że dzięki takiej pogodzie namnożyło mi się obowiązków i pracy na działce. A dodatkowo moja mała nie chce wcale siedzieć w domu. Ale wczoraj upiekłam przepyszne ciasto. Zachęcam do wypróbowania:D
Ciasto:
15 dag białego sera
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
8-10 jabłek
1 1/2 szklanki cukru
20 dag wiórków kokosowych
1 słoik konfitury morelowej
1 słoik borówek lub wiśni-u mnie wiśnie w żelu
Wykonanie:
Składniki na ciasto miksuję razem i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka, śmietanę, połowę cukru i połowę wiórków mieszam i masą smaruję wierzch wysypanego ciasta.
Jabłka obieram, kroję na połowę, wydrążam gniazda nasienne i układam na cieście otworami do góry.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.Białka i resztę cukru ubijam i dodaję pozostałe wiórki kokosowe.
Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną konfiturą, między jabłkami wykładam bezę kokosową, a otwory po gniazdach nasiennych wypełniam wiśniami i wstawiam jeszcze na 10-15 min, aż beza zbrązowieje. Gotowe wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/05/ciasto-jabkowo-kokosowe.html