Wykonanie
Dziś przyjechali do nas teściowie, więc miałam okazję trochę pogotować;) Na obiad przygotowaliśmy
pierś z kurczaka z
szynką hiszpańską na grillu - pierś była soczysta - po prostu pierwsza klasa. Do tego podaliśmy ziemniaczki z piekarnika z
chili i
rozmarynem oraz dwie sałatki, jedną z
roszponki, którą robiłam już wcześniej oraz drugą z
rukoli, którą robiłam częściowo z myślą o mojej akcji kulinarnej;)Wszystko wyszło rewelacyjnie. Jednak grillowanie to jest to;) Zdrowo, smacznie i soczyście;) czuć wiosnę;)) Pierś tę możemy jeść także na zimno, wykorzystać ją jako
szynkę do wypełnienia kanapki czy tortilli
Składniki:
pierś z kurczakaszynka hiszpańska lub
szynka parmeńska 1-2 plasterków na
pierś z kurczakasólpieprzPrzygotowanie:
pierś z kurczaka oprószamy
solą i
pieprzem układamy na niej z jednej lub z dwóch stron
szynkę i grillujemy. My grillujemy te piersi w opiekaczu z wkładami do grillowania w zależności od grubości
piersi z kurczaka od 6-12 minut. Standardowa pierś taka jak na zdjęciu to jest 10 minut. Pierś zostawiamy na około 2 minuty, aby
soki z powrotem się wchłonęły i wcinamy;) My nie stosujemy do niej żadnego sosu, ale pasują
sosy grzybowe, a dziś Teściowie jedli ją z sosem
ziołowym (
zioła prowansalskie,
oregano,
bazylia,
biały pieprz) z mieszanki
jogurtu z
majonezem i
ketchupem w proporcji 3:0,5:0,5.
Bardzo polecam to zdrowe i smaczne jedzonko, no i bardzo szybkie w przygotowaniu.