Wykonanie

Przepis na zapiekane
serem mozzarella i pleśniowym
brokuły w sosie
śmietanowo-beszamelowymSkładniki:2
brokuły20dag
żółtego sera mozzarellaopakowanie
sera pleśniowego1 mała
śmietanaskładniki na
sos beszamelowy(
margaryna,
mąka pszenna,
mleko,
gałka muszkatołowa)
przyprawa do warzyw fit lub mieszankę
ziół prowansalskich,
pieprz,
sólPrzygotowanie:
Brokuły zblanszować (zagotować w garnku z
wodą,aż delikatnie zmiękną, ale pozostaną jędrne). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nim pokrojony w małą kostkę
ser pleśniowy. Przygotować sos
śmietanowy: Dokładnie wymieszać
wodę ze
śmietaną dodać
pieprz i
przyprawę do warzyw fit.(1 łyżeczkę). Rada! Jeśli płyn będzie letni i będzie powoli podgrzewany z pozostałymi składnikami w piekarniku nie powinien się zważyć. Dodajemy go do
brokułów Następnie przygotowujemy
sos beszamelowy. Rozpuszczany (w proporcji 1 łyżka
margaryny, 1 łyżka
maki, 200ml
mleka)
margarynę dodajemy
mąkę, gdy wszystko się połączy ściągamy z gazu/płyty i dodajemy
mleko - mieszamy składniki - następnie delikatnie podgrzewamy na ogniu i podajemy
przyprawy.
Sos beszamelowy jest bardzo gęsty. Wykładamy go na
brokuł następnie ścieramy na wierzch
ser i podgrzewamy ok 15 minut w piekarniku w temp. 200-220 st. C - tak aby
ser się rozpuścił i zarumienił, a sosy bulgotały. Warto też posypać po wierzchniej warstwie
sera ziołami prowansalskimi.Smacznego!