ßßß
Przepis na zapiekane serem mozzarella i pleśniowym brokuły w sosie śmietanowo-beszamelowymSkładniki:2 brokuły20dag żółtego sera mozzarellaopakowanie sera pleśniowego1 mała śmietanaskładniki na sos beszamelowy(margaryna, mąka pszenna, mleko, gałka muszkatołowa)przyprawa do warzyw fit lub mieszankę ziół prowansalskich, pieprz, sólPrzygotowanie:
Brokuły zblanszować (zagotować w garnku z wodą,aż delikatnie zmiękną, ale pozostaną jędrne). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nim pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy. Przygotować sos śmietanowy: Dokładnie wymieszać wodę ze śmietaną dodać pieprz i przyprawę do warzyw fit.(1 łyżeczkę). Rada! Jeśli płyn będzie letni i będzie powoli podgrzewany z pozostałymi składnikami w piekarniku nie powinien się zważyć. Dodajemy go do brokułów Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczany (w proporcji 1 łyżka margaryny, 1 łyżka maki, 200ml mleka) margarynę dodajemy mąkę, gdy wszystko się połączy ściągamy z gazu/płyty i dodajemy mleko - mieszamy składniki - następnie delikatnie podgrzewamy na ogniu i podajemy przyprawy. Sos beszamelowy jest bardzo gęsty. Wykładamy go na brokuł następnie ścieramy na wierzch ser i podgrzewamy ok 15 minut w piekarniku w temp. 200-220 st. C - tak aby ser się rozpuścił i zarumienił, a sosy bulgotały. Warto też posypać po wierzchniej warstwie sera ziołami prowansalskimi.Smacznego!