Wykonanie
Piersi z kurczaka nadziewane
suszonymi pomidorami lub
papryką,
bazylią,
szpinakiem i żółtą
mozzarellą (
mozzarellą na pizzę)Składniki:
Pierś z kurczakaSuszone pomidory w zalewie olejowejŚwieża lub mrożona
bazylia(opcjonalnie)
Szpinak nie rozdrobniony – najlepiej świeżyŻółta
mozzarella (stosowana na pizzę)
Pieprz,
papryczka chili,
sólOpcjonalnie jeśli ktoś z nas nie lubi
suszonych pomidorów możemy dodać pokrojoną w kostkę, gotowaną
paprykę bez skórki tak jak w potrawie na pierwszym zdjęciu;)
Proporcje składników zależą od gustuJa na dwie piersi stosuję takie: 50 g
sera, pięć
pomidorków suszonych, 2 garści
świeżego szpinaku i ok. 4 listków
bazyliiPrzygotowanie:Wstawiamy
wodę w woku lub garnku dostosowanym do naszego urządzenia na parze. Dno sitka wykładamy
kapustą. W
piersi z kurczaka przez cała jej długość robimy otwór tak aby umieścić w niej farsz – ważne jest aby jej nie przeciąć na wylot- ponieważ w trakcie gotowania farsz wypłynie na zewnątrz.
Farsz: Ścieramy na tarce
ser dodajemy do niego poszatkowaną
bazylię i
suszone pomidory odrobiną
oleju z zalewy, jeśli
szpinak jest mrożony dodajemy go od razu, jeśli świeży podgotowujemy na patelni- tylko aby zmniejszył swoją objętość. Wszystko mieszamy. Nie trzeba dodawać przypraw – produkty w same w sobie są wyraziste. Pierś nadziewany farszem – wedle uznania obsypujemy
pieprzem,
papryczką chili i
solą – ja bardzo często przyprawiam tylko odrobiną
pieprzu- układamy w sitku i gotujemy ok. 16 min., ale nie więcej niż 20.Rada! Zanim rozkroimy
mięso dobrze jest odczekać kilka minut, aby
soki zawiązały się w nim i było soczyste.SMACZNEGO!