Wykonanie
Przepis na tanie ciasto? Nic łatwiejszego -
biszkopt z masą
galaretkową.
Galaretka połączona z
jogurtem (w takiej wersji najbardziej lubię) lub
śmietaną - kto co woli.
Mleczny smak podkreśla smak
owocowy i całość fajnie się komponuje. Ciasto znane od bardzo dawna, robiły je nasze babcie. Dzieci je uwielbiają, a my możemy się cieszyć, że składniki kosztowały około 10-15 zł. Także ładnie wygląda, zwłaszcza gdy masa jest pomiędzy warstwami
biszkoptu - jest równiej, lepiej też się takie ciacho zajada i kroi.Galaratkowiec, śmietanowiec, jogurtowiec - zwał jak zwał - chodzi niemal o to samo :) O ciacho wypełnione
galaretką.

Przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę około 25x35 cmSkładniki na
biszkopt:5 jaj1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki drobnego
cukruWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cały czas ucierając
cukier, następnie
żółtka (jedno po drugim), dopiero na końcu przesiane
mąki ale też stopniowo. W
biszkopcie chodzi o precyzje, wszystko musi być ucierane bardzo powoli, dokładnie, bez przerwy. Jeżeli już zaczynamy ciasto - nie odchodzimy od niego.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w NAGRZANYM piekarniku do 160 stopni (grzałka góra dół) przez 25-30 minut. Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od brzegów, i jest ładnie przyrumienione. Piekarnik otwieramy, wyciągamy ciasto w blaszce, rzucamy z około 50-60 cm na podłogę (ja rozkładam koc) i wkładamy znów do piekarnika. Pozostawiamy uchylone drzwiczki, i powoli ciasto samo stygnie..Chłodny przekroić na pół - poziomo.Masa galaretkowa:Składniki:0,5 l
jogurtu naturalnego lub
śmietany 12 %5
galaretek owocowych - 3 o różnym smaku i 2 o jednym smaku.Wykonanie:3
galaretki przygotować według opisu na opakowaniu, jednak zmniejszając o pół szklanki proporcję
wody każdej porcji. Każdą przygotować osobno - w osobnym naczyniu. W takim z którego
galaretka ładnie wyskoczy po stężeniu. Tę czynność można zrobić jako pierwszą, jeszcze przed pieczeniem
biszkoptu. Kiedy
galaretka jest sztywna pokroić ją drobno.Dwie pozostałe
galaretki przygotować na dwie szklanki
wody - kiedy zaczną tężeć połączyć masę z
jogurtem. Do masy jogurtowej dodać
galaretkę w kostce i dokładnie połączyć. Odczekać aż masa nie będzie zbyt lejąca (jeżeli jeszcze jest). Przełożyć masą
biszkopt.Smacznego!