ßßß
Składniki za 12 sztuk:80 dag piersi z kurczaka (zmielone - poprosić o zmielenie, wiem że raczej nie mieli się białego mięsa w sklepach, ale można zapytać)6 rzodkiewekkopiasta łyżeczka chrzanusól i pieprz jako przyprawyduży ząbek czosnku12 jaj ugotowanych na twardoodrobina oleju do posmarowania formy1 surowe jajo do masy oraz 1/4 szklanki tartej bułkiWykonanie:Jaja ugotować na twardo, ostudzić oraz obrać. Rzodkiewki umyć i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W naczyniu umieścić składniki takie jak: rzodkiew, czosnek, mięso, chrzan sól i pierz. Pomóc sobie blenderem, rozbić zbyt duże kawałki rzodkwi, masa powinna być dość gładka, by nie pękała podczas pieczenia. Do masy dodać surowe jajo oraz jego równą wartość bułki tartej (około 1/4 szklanki). Bułkę dodałam by masa nie była zbyt rzadka, dzięki czemu dało się ją lepiej formować. Na koniec spróbować - całość powinna być lekko słona, powinno być czuć pieprz oraz mocno czuć chrzan. Chrzan podczas pieczenia złagodnieje i efekt końcowy będzie delikatniejszy.
Mięso podzielić na 12 równych części i obtaczać nim jajka. Z racji tego, że drób jest dość lepkim mięsem w stanie surowym, jajka należy obtaczać mięsem z pomocą woreczków foliowych. Można natłuścić także dłonie olejem, jednak woreczki sprawdzą się lepiej.Formę posmarować olejem, ustawić na niej jajka. Bardzo pomocna tutaj okazuję się forma do muffinek :)Tak przygotowane jajka zapiekać przez 25 minut w temperaturze 170 stopni, na rumiany kolor.Smacznego!