Wykonanie
Jajka po szkocku to danie wywodzące się z Wysp Brytyjskich (nie wiadomo z którego dokładnie jej regionu, choć nazwa nawiązuje do Szkocji). Bardzo tam popularne, ale jak to Anglicy, Szkoci - lubią wszystko raczej tłuste i w oryginale to danie smaży się na głębokim tłuszczu, przez co przypomina bardziej kotlety niż
jajka.
Jajka po szkocku podawane są tam głównie jako przekąska. Fakt jest taki, że są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.Z mojej strony propozycja jest bardziej odchudzona, bo pieczona w piekarniku. Ładniej też takie danie wygląda.
Mięso to zmielone
piersi z kurczaka a dodatki w nim zawarte nawiązują do Wielkanocy. Postawiłam tu na korzenny smak
chrzanu oraz
rzodkiewki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu mój przepis :)
Jajka znakomicie będą smakować podane z
sosem tatarskim (przepis na
sos tatarski pojawi się na blogu jeszcze przed Wielkanocą).

Składniki za 12 sztuk:80 dag
piersi z kurczaka (zmielone - poprosić o zmielenie, wiem że raczej nie
mieli się białego
mięsa w sklepach, ale można zapytać)6
rzodkiewekkopiasta łyżeczka
chrzanusól i
pieprz jako
przyprawyduży ząbek
czosnku12 jaj ugotowanych na twardoodrobina
oleju do posmarowania formy1 surowe
jajo do masy oraz 1/4 szklanki
tartej bułkiWykonanie:
Jaja ugotować na twardo, ostudzić oraz obrać.
Rzodkiewki umyć i drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę. W naczyniu umieścić składniki takie jak:
rzodkiew,
czosnek,
mięso,
chrzan sól i pierz. Pomóc sobie blenderem, rozbić zbyt duże kawałki rzodkwi, masa powinna być dość gładka, by nie pękała podczas pieczenia. Do masy dodać surowe
jajo oraz jego równą wartość
bułki tartej (około 1/4 szklanki).
Bułkę dodałam by masa nie była zbyt rzadka, dzięki
czemu dało się ją lepiej formować. Na koniec spróbować - całość powinna być lekko słona, powinno być czuć
pieprz oraz mocno czuć
chrzan.
Chrzan podczas pieczenia złagodnieje i efekt końcowy będzie delikatniejszy.
Mięso podzielić na 12 równych części i obtaczać nim
jajka. Z racji tego, że
drób jest dość lepkim
mięsem w stanie surowym,
jajka należy obtaczać
mięsem z pomocą woreczków foliowych. Można natłuścić także dłonie
olejem, jednak woreczki sprawdzą się lepiej.Formę posmarować
olejem, ustawić na niej
jajka. Bardzo pomocna tutaj okazuję się forma do muffinek :)Tak przygotowane
jajka zapiekać przez 25 minut w temperaturze 170 stopni, na rumiany kolor.Smacznego!