ßßß
Składniki:- pół kg mięsa z łopatki bądź szynki- 2 duże cebule- 2,5 szklanki ugotowanych ziemniaków- 2 duże lub 3 małe jaja- pęczek świeżego szczypiorku i kilka gałązek natki pietruszki- łyżka suszonego majeranku- łyżka musztardy stołowej- około 0,5 kg wędzonego boczku do wyłożenia formy- smalec do wysmarowania naczynia- sól i pieprz-opcjonalnie 2-3 łyżki bulionuWykonanie :Ziemniaki muszą być ugotowane, więc jeżeli nie pozostało Ci od obiadu z dnia poprzedniego to trzeba ugotować. Ziemniaki, mięso przepuścić przez maszynkę. Cebulę pokroić na piórka, można podsmażyć ( ja nie podsmażam), szczypior, natkę posiekać drobno. Mięso, ziemniaki, jaja, cebulę, zioła, musztardę wyłożyć do naczynia i całość dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować z masy dużego podłużnego pulpeta.Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, boczek pokroić na plastry i dokładnie nim wyłożyć spód oraz boki. Jest to ważne, gdyż pieczeń nie wysuszy się dzięki temu. Położyć na to pieczeń.Piec w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni, z włączoną funkcją termoobiegu przez 40 minut, po tym czasie mięso powinno zrobić się rumiane, można wtedy polać je bulionem i piec przez kolejne 20 minut. Łączny czas pieczenia to 60 minut.Pieczeń jest spora :) Starczy dla 6 osobowej rodziny po kawałku 2-3 centymetrowym, dla mniejszej rodzinki radzę zrobić ja z połowy porcji.Podawać ze surówką, na przykład taką: klik a ziemniaki można polać tłuszczem pozostałym z pieczenia, oraz aromatycznym wypieczonym boczkiem :)Smacznego!