Wykonanie
Pieczeń Rzymska to fajna alternatywa dla kotletów mielonych. Też jest z
mięsa zmielonego, jednak piecze się ją w piekarniku :) Ta pieczeń nadaje się do obiadu, jest wilgotna, miękka i bardzo aromatyczna. Niezbyt wymagające danie w przygotowaniu, a efekt końcowy cieszy oczy i podniebienie.

Składniki:- pół kg
mięsa z
łopatki bądź
szynki- 2 duże
cebule- 2,5 szklanki ugotowanych
ziemniaków- 2 duże lub 3 małe
jaja- pęczek świeżego
szczypiorku i kilka gałązek
natki pietruszki- łyżka suszonego
majeranku- łyżka
musztardy stołowej- około 0,5 kg
wędzonego boczku do wyłożenia formy-
smalec do wysmarowania naczynia-
sól i
pieprz-opcjonalnie 2-3 łyżki
bulionuWykonanie :
Ziemniaki muszą być ugotowane, więc jeżeli nie pozostało Ci od obiadu z dnia poprzedniego to trzeba ugotować.
Ziemniaki,
mięso przepuścić przez maszynkę.
Cebulę pokroić na piórka, można podsmażyć ( ja nie podsmażam),
szczypior,
natkę posiekać drobno.
Mięso,
ziemniaki,
jaja,
cebulę,
zioła,
musztardę wyłożyć do naczynia i całość dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Uformować z masy dużego podłużnego pulpeta.Naczynie żaroodporne wysmarować
smalcem,
boczek pokroić na plastry i dokładnie nim wyłożyć spód oraz boki. Jest to ważne, gdyż pieczeń nie wysuszy się dzięki temu. Położyć na to pieczeń.Piec w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni, z włączoną funkcją termoobiegu przez 40 minut, po tym czasie
mięso powinno zrobić się rumiane, można wtedy polać je
bulionem i piec przez kolejne 20 minut. Łączny czas pieczenia to 60 minut.Pieczeń jest spora :) Starczy dla 6 osobowej rodziny po kawałku 2-3 centymetrowym, dla mniejszej rodzinki radzę zrobić ja z połowy porcji.Podawać ze surówką, na przykład taką: klik a
ziemniaki można polać tłuszczem pozostałym z pieczenia, oraz aromatycznym wypieczonym
boczkiem :)Smacznego!