ßßß Cookit - przepis na Wieprzowe kotlety mielone z kapustą pekińską czyli gołąbki bez zawijania.

Wieprzowe kotlety mielone z kapustą pekińską czyli gołąbki bez zawijania.

nazwa

Wykonanie

Gołąbki to bardzo popularne danie w Polsce. Jednak by zrobić typowe staropolskie gołąbki zawijane w kapustę białą, trzeba poswięcić mnóstwo czasu. Przedstawiam Wam wersję "na szybko" czyli bez zawijania.
Składniki na kotlety (około 20 sztuk):
- mięso wieprzowe - łopatka 1 kg,
- kapusta pekińska - 1 główka średniej wielkości,
- czerstwa bułka - 1 sztuka,
- mleko - 1 szklanka
- bułka tarta do panierowania,
- 2 jaja,
- sól, pieprz oraz suszona bazylia jako przyprawy,
- tłuszcz do podsmażenia,
Wykonanie:
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia (dobrą opcją jest też poproszenie w sklepie o zmielenie na miejscu). Kapustę poszatkować w paseczki o długości około 3 cm, nie ścinać do końca, najtwardszą część zostawić, posolić by warzywo zmiękło.
Do dużego naczynia przełożyć mięso mielone, wbić dwa jaja, dołożyć odsączoną bułkę. Składniki połączyć, przyprawić. Następnie dodać kapustę pekińską i wymieszać.
Jeżeli wyrób jest zbyt luźny i obawiacie się by nie rozpadał się podczas smażenia, można dosypać suchej bułki tartej.
Na talerz wsypać około szklankę bułki tartej oraz łyżkę bazylii, wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety i obtaczać je.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i rumienić gołąbki na złoty kolor, następnie podlać wodą na wysokość 2-3 cm od dna i dusić pod przykryciem około 10 minut na małej mocy panika, co jakiś czas przewracając.
Do takiego dania można wykonać sos musztardowy z powstałego podczas obróbki wywaru.
Należy łyżkę musztardy stołowej rozrobić w 100 ml wody i dodać płaską łyżkę mąki pszennej. Zawartość rozrobić, wlać na wywar i zagotować ciągle mieszając.
Smacznego!
***
Przepis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/03/wieprzowe-kotlety-mielone-z-kapusta.html