Wykonanie
Gołąbki to bardzo popularne danie w Polsce. Jednak by zrobić typowe staropolskie gołąbki zawijane w
kapustę białą, trzeba poswięcić mnóstwo czasu. Przedstawiam Wam wersję "na szybko" czyli bez zawijania.
Składniki na kotlety (około 20 sztuk):-
mięso wieprzowe -
łopatka 1 kg,-
kapusta pekińska - 1 główka średniej wielkości,- czerstwa
bułka - 1 sztuka,-
mleko - 1 szklanka-
bułka tarta do panierowania,- 2
jaja,-
sól,
pieprz oraz suszona
bazylia jako
przyprawy,- tłuszcz do podsmażenia,Wykonanie:Czerstwą
bułkę namoczyć w
mleku.
Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia (dobrą opcją jest też poproszenie w sklepie o zmielenie na miejscu).
Kapustę poszatkować w paseczki o długości około 3 cm, nie ścinać do końca, najtwardszą część zostawić, posolić by warzywo zmiękło.Do dużego naczynia przełożyć
mięso mielone, wbić dwa
jaja, dołożyć odsączoną
bułkę. Składniki połączyć, przyprawić. Następnie dodać
kapustę pekińską i wymieszać.Jeżeli wyrób jest zbyt luźny i obawiacie się by nie rozpadał się podczas smażenia, można dosypać suchej
bułki tartej.Na talerz wsypać około szklankę
bułki tartej oraz łyżkę
bazylii, wymieszać. Z masy
mięsnej formować kotlety i obtaczać je.Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i rumienić gołąbki na złoty kolor, następnie podlać
wodą na wysokość 2-3 cm od dna i dusić pod przykryciem około 10 minut na małej mocy panika, co jakiś czas przewracając.Do takiego dania można wykonać
sos musztardowy z powstałego podczas obróbki
wywaru.Należy łyżkę
musztardy stołowej rozrobić w 100 ml
wody i dodać płaską łyżkę
mąki pszennej. Zawartość rozrobić, wlać na
wywar i zagotować ciągle mieszając.Smacznego!***Przepis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl