ßßß
Składniki na kotlety (około 20 sztuk):- mięso wieprzowe - łopatka 1 kg,- kapusta pekińska - 1 główka średniej wielkości,- czerstwa bułka - 1 sztuka,- mleko - 1 szklanka- bułka tarta do panierowania,- 2 jaja,- sól, pieprz oraz suszona bazylia jako przyprawy,- tłuszcz do podsmażenia,Wykonanie:Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia (dobrą opcją jest też poproszenie w sklepie o zmielenie na miejscu). Kapustę poszatkować w paseczki o długości około 3 cm, nie ścinać do końca, najtwardszą część zostawić, posolić by warzywo zmiękło.Do dużego naczynia przełożyć mięso mielone, wbić dwa jaja, dołożyć odsączoną bułkę. Składniki połączyć, przyprawić. Następnie dodać kapustę pekińską i wymieszać.Jeżeli wyrób jest zbyt luźny i obawiacie się by nie rozpadał się podczas smażenia, można dosypać suchej bułki tartej.Na talerz wsypać około szklankę bułki tartej oraz łyżkę bazylii, wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety i obtaczać je.Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i rumienić gołąbki na złoty kolor, następnie podlać wodą na wysokość 2-3 cm od dna i dusić pod przykryciem około 10 minut na małej mocy panika, co jakiś czas przewracając.Do takiego dania można wykonać sos musztardowy z powstałego podczas obróbki wywaru.Należy łyżkę musztardy stołowej rozrobić w 100 ml wody i dodać płaską łyżkę mąki pszennej. Zawartość rozrobić, wlać na wywar i zagotować ciągle mieszając.Smacznego!***Przepis powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl
