ßßß Cookit - przepis na Spaghetti bolońskie inaczej.

Spaghetti bolońskie inaczej.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam makorony z przeróżnymi sosami, dlatego też pierwsza propozycja podania.
Dawniej sos boloński zawierał małe kawałki mięsa, warzywa, ogólnie to co było "pod ręką". Dlatego też mój przepis podciągam pod tę nazwę.
Dziś robi się go przeważnie z mięsa mielonego, które jest duszone w sosie pomidorowym na winie. Ja jako, że lubię czuć kawałki mięsne w sosie, do tego warzywa, proponuje Wam wersję zupełnie odmienioną od tej najpopularniejszej.
Jest tutaj też moja mała modyfikacja oryginalnego przepisu, nie ma wina ani mleka, ale mam nadzieje że taka propozycja Wam przypadnie go gustu :)
Makaron wrzucić na wrzącą posoloną wodę. Można dodać łyżkę oleju, by makaron się nie posklejał.
Gotować do miękkości - ugotowany makaron nie powinien zsuwać się z widelca.
Mięso pokroić na małe kawałki, delikatnie posolić, dołożyć paprykę i smażyć pod przykryciem aż będzie miękkie. Cebulę posolić i zrumienić na złoty kolor. Podobnie pieczarki - oczyścić, posolić i usmażyć.
Do rondla wlać szklankę wody, koncentrat i zagotować. Pomidory spażyć, rozdrobnić, wrzucić do wrzątku. Podobnie z cebula, gdy jest już usmażona dodać do sosu. Dusić przez 10 minut. Następnie wrzucić wszystkie przyprawy, czosnek, chrzan - chwilę pogotować wyłączyć.
Jeżeli mięso, pieczarki są juz gotowe to można je ze soba połączyć.
Sos zblendować, jeżeli jest to konieczne doprawić do smaku.
Jeżeli sos wydaje się Wam zbyt lejący, rzadki to można go zaklepać mąką ziemniaczaną. Nabierze lśniącego koloru i gęstosci.
W 100 ml wody rozpuścić płaską łyżkę mąki i wlać do sosu, zagotować ciągle mieszając.
Sos wlać do mięsa i pieczarek, chwilę podusić, i odstawić na 20 minut by składniki się przegryzły.
Na talerzu ułożyć makaron tak, by na samym środku powstało wgłębienie. Następnie nalewać Sos.
Można przystroić świeżą bazylią i potrzeć żółty ser na gotowe danie.
Smacznego ;)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/03/spaghetti-bolonskie-inaczej.html