Wykonanie
By MagicPot, 14 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Zapiekanka z
makaronu z
mięsem i warzywami to wynik eksperymentu: miałam
mięso mielone, duuuużo
papryki – poprawka, dużo małych papryczek,
pieczarki i planowałam przygotować
papryki nadziewane
mięsem, lecz gdy zobaczyłam papryczki okazało się, że niestety są zbyt małe by je czymkolwiek nadziać. Zajrzałam ponownie do lodówki i wyjęłam jeszcze
marchew i się zamyśliłam….Przypomniałam sobie o potrawach tzw. jednogarnkowych i postanowiłam przygotować coś w tym stylu, lecz zapiec w piekarniku wraz z
serem. Wzięłam się do przygotowań….750g
makaronu – mogą być rurki lub świderki750g
mięsa mielonego100
pieczarektrzy
szalotki lub jedna większa zwykła
cebulatrzy – cztery małe
paprykidwie – trzy średnie
marchewkiokoło 400g
przecieru pomidorowegoser żółty typu
chedar,
parmezangarść świeżych liści
bazyliiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyZ powyżej podanej ilości składników przygotowałam dwa naczynia żaroodporne o wymiarach: 16,5cm szerokości, 22cm długości i 7cm wysokości.W pierwszej kolejności do większego garnka nalałam
wody, posoliłam ją i wstawiłam na gotowanie.Na największej patelni rozgrzałam odrobinę
oleju.
Pieczarki dokładnie umyłam.
Paprykę wydrążyłam z nasion.
Cebulę obrałam z suchych łusek.
Marchew obrałam.Do gotującej się
wody wrzuciłam
makaron.
Olej był już rozgrzany na patelni i wrzuciłam całe
mięso.
Pieczarki pokroiłam w średniej wielkości kawałki – szczerze mówiąc nie przywiązywałam do tego większej uwagi, gdyż
pieczarki i tak po uduszeniu zmniejszają swoją objętość.
Cebulę poszatkowałam w mniejszą kostkę.
Paprykę także pokroiłam w średniej wielkości kawałki.
Marchew starłam na tarce o dużych oczkach.Należy pamiętać by zamieszać w
mięsie.Gdy wszystkie warzywa były gotowe po prostu wrzuciłam je na patelnię z
mięsem i dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam
przecier pomidorowy i pozostawiłam na gazie by się poddusiło.Ugotowany
makaron odcedziłam.
Ser żółty starłam na tarce i wymieszałam oba rodzaje
serów.Warzywa z
mięsem na patelni dusiłam około 20 minut często mieszając.Do naczyń żaroodpornych wsypałam
makaron.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 150˚C.Gdy farsz
mięsny był gotowy przykryłam nim
makaron. Wierzch posypałam porwaną w rękach
bazylią i przykryłam tartym
serem.Moje naczynia nie mają pokrywek, więc oba naczynia przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut.Po upływie 20 minut wyjęłam z piekarnika i od razu podawałam na talerze.Odgrzanie tego dania jest równie proste – przykryjcie naczynie folią aluminiową i wstawcie do piekarnika na kilkanaście minut na 150˚C.Smacznego!Polecam inne przepisy na obiad: