ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z makaronu z mięsem i warzywami

Zapiekanka z makaronu z mięsem i warzywami

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 14 kwietnia 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Zapiekanka z makaronu z mięsem i warzywami to wynik eksperymentu: miałam mięso mielone, duuuużo papryki – poprawka, dużo małych papryczek, pieczarki i planowałam przygotować papryki nadziewane mięsem, lecz gdy zobaczyłam papryczki okazało się, że niestety są zbyt małe by je czymkolwiek nadziać. Zajrzałam ponownie do lodówki i wyjęłam jeszcze marchew i się zamyśliłam….
Przypomniałam sobie o potrawach tzw. jednogarnkowych i postanowiłam przygotować coś w tym stylu, lecz zapiec w piekarniku wraz z serem. Wzięłam się do przygotowań….
750g makaronu – mogą być rurki lub świderki
750g mięsa mielonego
100 pieczarek
trzy szalotki lub jedna większa zwykła cebula
trzy – cztery małe papryki
dwie – trzy średnie marchewki
około 400g przecieru pomidorowego
ser żółty typu chedar, parmezan
garść świeżych liści bazylii
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
Z powyżej podanej ilości składników przygotowałam dwa naczynia żaroodporne o wymiarach: 16,5cm szerokości, 22cm długości i 7cm wysokości.
W pierwszej kolejności do większego garnka nalałam wody, posoliłam ją i wstawiłam na gotowanie.
Na największej patelni rozgrzałam odrobinę oleju.
Pieczarki dokładnie umyłam. Paprykę wydrążyłam z nasion. Cebulę obrałam z suchych łusek. Marchew obrałam.
Do gotującej się wody wrzuciłam makaron.
Olej był już rozgrzany na patelni i wrzuciłam całe mięso.
Pieczarki pokroiłam w średniej wielkości kawałki – szczerze mówiąc nie przywiązywałam do tego większej uwagi, gdyż pieczarki i tak po uduszeniu zmniejszają swoją objętość. Cebulę poszatkowałam w mniejszą kostkę. Paprykę także pokroiłam w średniej wielkości kawałki. Marchew starłam na tarce o dużych oczkach.
Należy pamiętać by zamieszać w mięsie.
Gdy wszystkie warzywa były gotowe po prostu wrzuciłam je na patelnię z mięsem i dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam przecier pomidorowy i pozostawiłam na gazie by się poddusiło.
Ugotowany makaron odcedziłam.
Ser żółty starłam na tarce i wymieszałam oba rodzaje serów.
Warzywa z mięsem na patelni dusiłam około 20 minut często mieszając.
Do naczyń żaroodpornych wsypałam makaron.
Piekarnik nastawiłam na grzanie na 150˚C.
Gdy farsz mięsny był gotowy przykryłam nim makaron. Wierzch posypałam porwaną w rękach bazylią i przykryłam tartym serem.
Moje naczynia nie mają pokrywek, więc oba naczynia przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut.
Po upływie 20 minut wyjęłam z piekarnika i od razu podawałam na talerze.
Odgrzanie tego dania jest równie proste – przykryjcie naczynie folią aluminiową i wstawcie do piekarnika na kilkanaście minut na 150˚C.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na obiad:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/04/14/zapiekanka-z-makaronu