Wykonanie
Małe wdzięczne pączki, lubię kiedy są mocno
serowe i mocno
waniliowe. Wymagają dużo mniej czasu niż ich więksi koledzy gdyż nie mają potrzeby wyrastania... I moim zdaniem są dużo pyszniejsze. Ale to już kwestia smaku...I jest jeszcze jeden plus - dzieci nie maja problemu z ich zjadaniem :)

Składniki:1 kg
mąki pszennej luksusowej typ 5500, 7 kg
sera drobno zmielonego ( ja
daję ser z wiaderka o pojemności 0,5 kg o smaku
waniliowym "Delfico", jest bardzo
waniliowy, dobrze zmielony i gęsty)płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonejśmietana kremowa 12% 300 ml
cukier waniliowy 2 opakowania4 duże łyżki drobnego
cukru4
jajkaszczypta
soliTłuszcz do smażenia -
olej i
smalec.Z podanych składników pączków wychodzi na prawdę bardzo dużo, około 130 szt. Więc jeżeli nie potrzebujesz tyle, to zrób z połowy porcji.Wykonanie:Dokładnie zmiksować wszystkie mokre składniki. Na misce wymieszać suche składniki.Następnie je ze sobą połączyć. Najpierw można pomóc sobie mikserem, później lepiej skończyć wyrabiać ciasto ręcznie.Ciasto podsypywać
mąką, podzielić na 3-4 części i każdą wałkować na grubość około 2 cm.Następnie małym kieliszkiem 50 ml wykrawać pączusie. Pączki podczas smażenia wyrosną i powstaną kuleczki wielkości sporego
orzecha włoskiego.W rondlu z grubym dnem ( ja użyłam bardzo wysokiej teflonowej patelni ze względu na to, że jest też szeroka) rozgrzać tłuszcz. Powinien sięgać około 4 cm nad dnem. Najpierw wrzucić jednego pączusia by sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia. Pączek powinien wypłynąć w ciągu około 20 sekund.Wrzucać partiami kolejne i smażyć przez około 8-10 minut co jakiś czas je przewracając, na brązowy kolor.Wykładać na ręcznik papierowy, i pozwolić im by zgubiły nadmiar tłuszczu. Posypać
cukrem pudrem.Pączusie są najlepsze kiedy ostygną. Dopiero wtedy nabierają właściwego smaku.Smacznego! :)