ßßß
Składniki:1 kg mąki pszennej luksusowej typ 5500, 7 kg sera drobno zmielonego ( ja daję ser z wiaderka o pojemności 0,5 kg o smaku waniliowym "Delfico", jest bardzo waniliowy, dobrze zmielony i gęsty)płaska łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki sody oczyszczonejśmietana kremowa 12% 300 mlcukier waniliowy 2 opakowania4 duże łyżki drobnego cukru4 jajkaszczypta soliTłuszcz do smażenia - olej i smalec.Z podanych składników pączków wychodzi na prawdę bardzo dużo, około 130 szt. Więc jeżeli nie potrzebujesz tyle, to zrób z połowy porcji.Wykonanie:Dokładnie zmiksować wszystkie mokre składniki. Na misce wymieszać suche składniki.Następnie je ze sobą połączyć. Najpierw można pomóc sobie mikserem, później lepiej skończyć wyrabiać ciasto ręcznie.Ciasto podsypywać mąką, podzielić na 3-4 części i każdą wałkować na grubość około 2 cm.Następnie małym kieliszkiem 50 ml wykrawać pączusie. Pączki podczas smażenia wyrosną i powstaną kuleczki wielkości sporego orzecha włoskiego.W rondlu z grubym dnem ( ja użyłam bardzo wysokiej teflonowej patelni ze względu na to, że jest też szeroka) rozgrzać tłuszcz. Powinien sięgać około 4 cm nad dnem. Najpierw wrzucić jednego pączusia by sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia. Pączek powinien wypłynąć w ciągu około 20 sekund.Wrzucać partiami kolejne i smażyć przez około 8-10 minut co jakiś czas je przewracając, na brązowy kolor.Wykładać na ręcznik papierowy, i pozwolić im by zgubiły nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.Pączusie są najlepsze kiedy ostygną. Dopiero wtedy nabierają właściwego smaku.Smacznego! :)