Wykonanie

Składniki:Ciasto na spód:150 g
mąki pszennej90 g
masła lub
margaryny50 g
cukru pudru¼ łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa twarogowa:1 kg
twarogu dwukrotnie zmielonego1
masło (200 g)6
jajek (
białka oddzielić od
żółtek)2
żółtka (
białka użyjemy do pianki kokosowej)200 g
cukru pudru (lub
cukru)ekstrakt z
wanilii (
daje około 3 kropel)ekstrakt z
cytryny (1 - 2 krople)fix do sernikamałe opakowanie (kubek) kwaśnej
śmietanyszczypta
soliWierzch
kokosowy:200 g
wiórków kokosowych2
białka150 g
cukru pudru (lub
cukru zwykłego)100 g
masła½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 lub 2 puszki
brzoskwiń w syropie (w zależności jak lubicie - ja
daję jedną, bo mężczyzna nie przepada za dużą ilością
brzoskwiń)Przygotowanie:Blaszkę natłuszczam
margaryną, a na wierzch wysypuję
bułkę tartą - nadmiar wysypuję.Ze składników podanych na spód ciasta robię kruszonkę, którą wysypuję na dno blaszki i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.W
między czasie kroję
brzoskwinie, połowę wykładam na podpieczony spód a reszta grzecznie musi zaczekać na swoją kolej.
Żółtka na masę
twarogową, ucieram z
cukrem, dodaję miękkie
masło i ucieram. Do tak przygotowanej masy dodaję
twaróg oraz kwaśną
śmietanę i mieszam do połączenia się składników.
Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą
soli, łączę z masą twarogowej, dosypując
fixu do serników, dodaję również ekstrakty (
waniliowy i
cytrynowy). Masę
twarogową wylewam na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć pozostałe
brzoskwinie, piec 60 minut w 180°C.20 minut przed końcem pieczenia, przygotowuję
kokosową piankę. Na początek roztapiam
masło, aby miało szansę wystygnąć. Następnie ubijam
białka na sztywną pianę i dodaję partiami
cukier. Do ubitej masy teraz należy dodać roztopione, przestudzone
masło,
wiórki kokosowe i
proszek do pieczenia i wymieszać. Tak przygotowany wierzch sernik di dopiekam do końca czasu pieczenia.Sernik studzę w uchylonym piekarniku.Smacznego :)