ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami i kokosem

Sernik z brzoskwiniami i kokosem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto na spód:
150 g mąki pszennej
90 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa twarogowa:
1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
1 masło (200 g)
6 jajek (białka oddzielić od żółtek)
2 żółtka (białka użyjemy do pianki kokosowej)
200 g cukru pudru (lub cukru)
ekstrakt z wanilii (daje około 3 kropel)
ekstrakt z cytryny (1 - 2 krople)
fix do sernika
małe opakowanie (kubek) kwaśnej śmietany
szczypta soli
Wierzch kokosowy:
200 g wiórków kokosowych
2 białka
150 g cukru pudru (lub cukru zwykłego)
100 g masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 lub 2 puszki brzoskwiń w syropie (w zależności jak lubicie - ja daję jedną, bo mężczyzna nie przepada za dużą ilością brzoskwiń)
Przygotowanie:
Blaszkę natłuszczam margaryną, a na wierzch wysypuję bułkę tartą - nadmiar wysypuję.
Ze składników podanych na spód ciasta robię kruszonkę, którą wysypuję na dno blaszki i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
W między czasie kroję brzoskwinie, połowę wykładam na podpieczony spód a reszta grzecznie musi zaczekać na swoją kolej.
Żółtka na masę twarogową, ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram. Do tak przygotowanej masy dodaję twaróg oraz kwaśną śmietanę i mieszam do połączenia się składników. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, łączę z masą twarogowej, dosypując fixu do serników, dodaję również ekstrakty (waniliowy i cytrynowy). Masę twarogową wylewam na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie, piec 60 minut w 180°C.
20 minut przed końcem pieczenia, przygotowuję kokosową piankę. Na początek roztapiam masło, aby miało szansę wystygnąć. Następnie ubijam białka na sztywną pianę i dodaję partiami cukier. Do ubitej masy teraz należy dodać roztopione, przestudzone masło, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i wymieszać. Tak przygotowany wierzch sernik di dopiekam do końca czasu pieczenia.
Sernik studzę w uchylonym piekarniku.
Smacznego :)
Źródło:http://kitchensheaven.blogspot.com/2012/02/sernik-z-brzoskwiniami-i-kokosem.html