Składniki:50 dag makaronu spaghettipuszka krojonych pomidorów wraz z zalewą2 duże ząbki czosnkuzielone oliwki bez pestek2/3 papryczki chillioliwa z oliwekświeże oreganosólświeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanie:Wyciskam czosnek i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Mieszam czasem, żeby się nie przypalił. Oliwki kroję w ćwiartki i dorzucam je do czosnku. Po około 2 minutach dokładam drobno pokrojone papryczki (wraz z pestkami). Po kolejnych 2 minutach dodaję pomidory i łyżkę drobno posiekanego oregano (można dodać również trochę bazylii).Całość duszę kilka minut. Doprawiam do smaku solą prowansalską i świeżo zmielonym pieprzem.Makaron gotuję al dente, odcedzam i wrzucam do sosu. Dokładnie mieszam i podaję, posypując na wieszchu serem i przystrajając zieleniną (w moim przypadku pietruszka, ale równie dobrze nadaje się liść bazylii czy oregano).Uwaga!! Ostre.